Роби Лакатош, Кралят на циганската цигулка, преди първия си концерт в София: „Нося и вземам музика от всички места по света, където свиря“

16.10.2019 10:26

Сюблимният импровизатор обещава пламенно преживяване на публиката на 14 декември в Зала 1 на НДК, където ще миксира екстремно класика, джаз и чардаш. Само до 29.11. всички билети са с 20% отстъпка.

Роби Лакатош в София! Мечтата на суинг феновете се сбъдва след броени дни – Кралят на циганската цигулка идва със звездния си ансамбъл в Зала 1 на НДК на 14 декември, където ще излезе на сцената заедно с Оркестъра на Класик ФМ Радио.

Посрещани с овации в най-големите зали в света – Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол, Операта в Сидни, Лакатош и бендът му са търсени гости на големите фестивали на Европа, а критиката по цял свят ги адмирира.

„Ние носим и вземаме музика от всички места, където пътуваме – споделя преди софийския си концерт Лакатош. - Например, аз никога не съм свирил индианска музика, но имах шанса преди три години да бъда в Латинска Америка и да свиря с техни големи музиканти. Там открих допирни точки на нашата музика с тангото, с мариачите, с наследството на испанското фламенко – и включих отделни елементи в нашите композиции. Свирим и балканска музика“, казва Роби Лакатош. Той харесва много и българската музика, но твърди, че това е най-трудната балканска музика заради сложната ритмика и неравноделния ритъм:„Непременно ще разуча някоя традиционна българска мелодия. Но ансамбълът ми вече има напредък – на концерта ни във Варна нашият цимбалист изсвири българска песен и беше бурно аплодиран от публиката. Разбира се, ние слушаме много балканска музика, свирим, но искам да включа в нашата програма нещо, което ще има наистина автентичен български ритъм. Това ще бъде част от нашия следващ проект“.

Роби Лакатош пази в тайна дали ще изненада с българска импровизация софийската публика. Той е усетил вече темперамента на нашите зрители след суперуспешния си концерт във Варна тази пролет, който завърши с три умопомрачителни биса. Цигуларят с най-бързите пръсти и с безумното пицикато притежава изумителен талант да импровизира – като изпълнител, композитор и аранжор. Роби Лакатош превръща всеки свой концерт в наистина уникално преживяване за публиката. Въпреки многобройните си записи, той никога не успява да запише хилядите различни вариации на своя огромен репертоар, а горещият контакт с аудоторията го стимулира да твори нови елементи на живо.

Роби Лакатош принадлежи на легендарна музикантска фамилия – наследник е на Янош Бихари, вдъхновил Брамс за прочутите Унгарски танци. Свири от дете по циганските ресторанти. Това го учи първо на остра сетивност за вкусовете и настроенията на публиката. Сега в своите концерти той е развил до виртуозност усещането за желанията на публиката – ако тя реагира по-топло на класически теми – тръгва в тази посока. Ако реагира повече на джаз или чардаш – веднага променя композицията.

„Моята голяма кариера тръгна от срещата ми със сър Йехуди Менухин – признава цигуларят. - Той идваше в моя клуб в Брюксел всеки месец в продължение на години. Много е важно да направиш нещо, с което публиката да те разпознава и той ми даде възможност за това. Покани ме да изсвиря три концерта заедно с него. От този момент започна всичко за мен. Моят първи договор с „Колумбия“ дойде тогава, после с „Дойче грамофон“ и така нататък. Менухин беше велик артист и голям човек. А Стефан Грапели беше съвършеният джазмен, с него беше удоволствие да импровизираме заедно. С Найджъл Кенеди също имахме страхотни преживявания – той може да свири всичко – класика, но и фантастичен джаз, ирландска музика и дори рок. Винаги е приключение да сме на една сцена с него“, разказва за своите съвместни проекти със знакови музиканти Лакатош.

В Зала 1 на НДК Роби Лакатош ще се представи в целия си сценичен блясък, с един от своите прословути колоритни смокинги, в които се чете гордост от хусарското минало на Унгария. 14-метров гардероб едва побира бляскавите сценични костюми на унгареца. „Увлечен съм по този сценичен разкош, но удоволствието е несъмнено. Мога и изложба да направя от костюмите си, ако реша“, с усмивка споделя цигуларят.

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК се организира от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София. Билетите за концерта са на цени 40 до 100 лв. Само до 29.11. всички билети са с 20% отстъпка. Могат да се купят от Билетния център на НДК и от мрежата на Eventim в цялата страна – бензиностанции OMW, Office1Superstore, книжарници Orange, Български пощи, магазини Технополис, На Тъмно, дюкян Меломан, билетна каса на Eventim на ул. “6-ти септември“ в София, и в Пловдив – билетна каса пред общината.

Онлайн от сайта на НДК:

и сайта на Евентим:

Други от От страната и света

Русе дарява културен чек на зрелостниците за трета поредна година

И тази година Община Русе продължава инициативата „Културен чек" за учениците от 12. клас на всички общински и държавни училища на територията на общината

Една трета от възрастните остават със същата пенсия въпреки преизчислението

Служебно преизчисление с допълнителен стаж даде възможност на работещ пенсионер да увеличи пенсията си с 297,70 лв. Въпреки това обаче около една трета от работещите възрастни това преизчисление не

Правителственият самолет излетя, за да евакуира българите от Ливан

Правителственият самолет излетя към Бейрут, за да евакуира българските граждани, желаещи да се приберат у нас. Следим движението на самолета чрез сайта flightradar24.com

28-ото издание на „Северно сияние“ ще се проведе в Русе

От 4 до 6 октомври Русе ще бъде домакин на Международния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние". Конкурсът се провежда за 28-а поредна година и се организира от

Луксозно "Порше" изгоря в Перник

Лек автомобил „Порше" е изгорял тази нощ в Перник, съобщиха от полицията. Сигнал за пожара бил подаден около 03, 15 ч. на тел. 112. Незабавно на място пристигнали служители на полицията и пожарната

>