Борисов убедил Тръмп да работим и с руски газ (Обзор)

26.11.2019 22:20 Виктор Иванов
Президентът Доналд Тръмп посрещна лично Бойко Борисов пред Белия дом.
Йонко Мермерски пред Белия дом зад Доналд Тръмп и Борисов
В елегантно коледно палто Мелания посреща елхата в Белия дом.

АЕЦ “Белене” не е руски проект, обяснил премиерът на Тръмп. Разбрали се като бизнесмени

Борисов: Мисля, че максимално съм защитил интересите на България

Варна ще координира бойните кораби на НАТО в Черно море. Няма да има обаче постоянна база, ще се залага на учения

Договорка за диверсификация на доставките на природен газ за България, която да не нарушава съществуващите вече споразумения с Русия, успя да постигне българският премиер Бойко Борисов на срещатата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник.

Първоначалното настояване на американците било цялото количество руски газ, което получава и транзитира България, да бъде заменено с американски втечнен газ.

Документът за стратегическо сътрудничество, който бе подписан,

не споменава

Русия като враг, което според Борисов е успех. Той изрично подчерта, че разговорът му с Тръмп не е бил насочен срещу никоя държава.

Русия обаче е присъствала във втората тежка тема в преговорите на Борисов в Белия дом - енергетиката и специално доставките на американски втечнен газ. Амбицията на Тръмп първоначално е била да измести напълно руския газ от България. Борисов обаче отстоял, че това за нас означава просто смяна на един монопол с друг, а и освен това елиминирането на Русия от европейския пазар ще я лиши от приходи и съответно може да я направи още по-агресивна.

“Обясних, че не ние сме толкова зависими от Русия, а всъщност тя е зависима от Европа, защото ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат приходи”, разказа Борисов за хода на разговорите.

Финално в съвместното изявление на премиера и американския президент и в документа за стратегическо сътрудничество залегна общата цел

България

да се превърне

в истински

газов хъб

и ключов източник на регионална енергийна сигурност.

“В писмения документ е записано, че България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни”, каза Борисов.

“Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад, сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция”, посочи още премиерът. “Мисля, че максимално съм защитил интересите на България”, обобщи той.

По настояване на американската страна обаче в двата документа изрично е включено осъществяването на инициативата “Три морета”. Тя е за изграждане на газови връзки от Балтийско море през Полша към Черно и Адриатическо море, като по този начин да се свържат терминалите за втечнен газ, чийто основен доставчик са САЩ. Терминалът в Полша вече функционира, а през тази година България получи и първите доставки на американски втечнен газ през гръцки терминали и двупосочните връзки между двете системи.

Над 15 минути от разговора на четири очи пък е бил посветен на проекта АЕЦ “Белене”. Борисов искал да убеди Тръмп, че това не е руски проект, а български и че се търси най-добрата комбинация от технологии.

Още следващата

седмица в

България ще

пристигнат

американски

експерти, които

ще се запознаят

с проекта за

АЕЦ “Белене”, съобщи още Борисов.

Тръмп научил от него, че централата не е руска, а само част от технологията. “Контурите са френски, а турбината може да е американска - на “Дженерал Електрик”, доставките на гориво пък могат да са от американската “Уестингхаус”, посочи българският премиер.

“Казах на Доналд Тръмп, че не мога да правя чисто нова централа, два нови реактора “3 плюс” да ги хвърля в реката, ще ме бият българите с камъни”, обясни Борисов как са протекли преговорите. “Той е бизнесмен и разбра, че това е много добър проект”, допълни премиерът.

Специален координационен център на НАТО във Варна, откъдето да се управляват навлизането и движението на бойни кораби на алианса в Черно море, договориха премиерът Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата си в Белия дом в понеделник.

Координационният център е

предложен от

България като

опит да се смекчи

желанието на САЩ

за създаването

на военноморски

бази на НАТО

в Черно море

България е категорично против това още от 2016 г., когато натовска флотилия, съставена от Румъния, България и Турция, бе договорена от президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис. Тогава Борисов категорично отказа да подпише споразумението с румънците, въпреки че Турция бе готова да сложи параф веднага след него.

Координационният център за кораби на НАТО във Варна е част от най-тайните договорки, постигнати от Тръмп и Борисов при разговора им на четири очи. За този общ проект няма почти никакви подробности, а единственото уточнение дойде от българския премиер. “Във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, в Румъния ще има щаб. Това не е военна база, а логистичен център за учения”, подчерта той след края на разговорите си във Вашингтон.

От документа за стратегическо партньорство, който подписаха Тръмп и Борисов и бе разпространен от Държавния департамент на САЩ, става ясно, че координационният център е предложен от българската страна. В документа на английски език обаче се казва, че от Варна ще се подпомага предното разполагане на кораби на НАТО в Черно море. Което потвърждава думите на Борисов, че

няма да има

постоянно

действаща база Но и става ясно, че координацията няма да е само за учения.

“Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове”, обясни още министър-председателят след срещата си с американския президент. Освен обещаната българска карабина Борисов връчи на американския президент и

карта за почетен

член на

Българската

голф асоциация

Двете страни ще работят заедно, за да увеличат военноморските способности на България, се казва още в документа за стратегическо сътрудничество.

Ще има и 10-годишна пътна карта за сътрудничество при модернизацията на българските отбранителни способности, увеличаване на способностите за отговор на заплахите по море и кибер- и хибридните атаки.

Още в началото на разговора си с Борисов Тръмп похвали България, че е закупила 8 американски изтребителя F-16 и с тази сделка е повишила разходите си за отбрана до 3,1% от БВП, което я извежда на второ място в НАТО след САЩ. “Това трябва да го разкажете на германците”, възкликна президентът Тръмп към Борисов.

Борисов убеден, че визите за САЩ ще паднат много скоро

Премахването на визите за българи бе едно от основните искания, с които Бойко Борисов замина за срещата с Тръмп. Премиерът се надява на политическа подкрепа от президента на САЩ, за да не се следи стриктно за изпълнение на условието за само 3% отказани визи. В момента отказите на българи са 11%.

“Убеден съм, че визите за САЩ ще паднат”, оптимист бе той след разговорите. Много важно било темата да се включи в съвместното им изявление с президента на САЩ, което бе разпространено от Белия дом, подчерта българският премиер. Според Борисов по същия начин се е стигнало и до паданете на визите за поляците. От членките на ЕС, в момента с визи до САЩ пътуват само гражданите на България, Кипър, Хърватия и Румъния.

В съвместното изявление на Борисов и Тръмп, разпространено от Белия дом, темата е в края: “САЩ подкрепят желанието на България да се присъедини към програмата за безвизово пътуване и приветстват постепенното изпълнение на критериите от нейна страна.” Но реално това е първото подобно изявление. Досега винаги отговорът при срещи както на такова ниво, така и на по-ниско, е бил, че техническите условия за безвизово пътуване трябва да бъдат изпълнени безусловно.

“Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ разглеждат България като много праволинейна държава, спазваща единни ценности със САЩ”, обяви Борисов на излизане от Белия дом. Вероятно следващите разговори по темата ще са през 2020 г., въпреки че в САЩ тя е предизборна, става ясно още от съвместното изявление. 

Чакаме го преди разгара на изборите в САЩ догодина

Тръмп личен гид на Борисов в Белия дом, пита го

кой командва в София и се съгласява, че ако много

притискаш една “кротка съпруга”, ще направи беля

С очакване следващата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп да е в София си тръгна от Белия дом премиерът Бойко Борисов.

А според дипломати било много вероятно американският президент да посети България още в първата половина на 2020 г.

“Бих дошъл в България, само да изчакаме г-н Борисов да ме покани”, бяха първите думи на Тръмп пред журналистите заедно с Борисов. Каза ги в розовата градина, а след това ги повтори и на импровизиран брифинг с Борисов в Овалния кабинет. По програма журналистите не трябваше да имат достъп до началото на разговора, то можеше да бъде заснето само от официалните фотографи на премиера и Тръмп. Президентът на САЩ обаче реши да счупи протокола още в началото на срещата. А след нея стана ясно, че е приел поканата на Борисов, предстои да се уточни дата.

Със сигурност в България

много скоро

ще дойде и

вицепрезидентът

на САЩ Майк Пенс

Изцяло извън протокола протече срещата на Борисов и Тръмп в Белия дом. Въпреки че това е първото посещение на българския министър-председател при този президент на САЩ (предното бе през 2012 г. при Барак Обама - б.р.).

Първоначално се наложи Борисов да изчака 15 минути в автомобила на Сикрет сървис, защото се оказа, че Тръмп има спешна среща, свързана с националната сигурност. По-рано в понеделник той уволни секретаря на флота Ричард Спенсър.

Последва обаче компенсация. Още в началото Борисов успя да парира агресивното здрависване на Тръмп и получи похвала, че е много здрав физически. Последва брифингът за журналисти в Овалния кабинет. И 50-минутен разговор на четири очи при първоначално предвидени според протокола поне 15 минути.

Всъщност разговорът е бил освен с Тръмп и с вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпейо. От българска страна е бил само Борисов.

Гостът и домакините минали през редица важни, но и по-лични теми - от това дали премиерът играе голф до личния живот и семействата. Един от първите въпроси, зададени към премиера от страна на Тръмп, бил:

“Ти ли вземаш

решенията

в България, или

президентът?”

След отговора, че в България решенията се вземат от министър-председателя, президентът на САЩ видимо се оживил.

Всъщност ледът между двамата бил счупен веднага след като журналистите излезли от Овалния кабинет. Докато камерите бяха вътре, Тръмп отговаряше със стиснати устни на въпроси на US репортери за уволнението на секретаря на флота. Но веднага след излизането им кръстосал крак връз крак и започнал да говори усмихнато и дружелюбно.

С разходка из целия Бял дом, на която Тръмп е бил гид на министър-председателя, приключил 50-минутният им личен разговор. Едва тогава е започнала срещата на делегациите, която пък е продължила изключително кратко. И е завършила с призив от Борисов: “Дълги години се държахте с нас като с кротка и изпълнителна съпруга. Не ни притискайте, за да не започнем да правим бели!” Тръмп се съгласил с него.

Йонко Мермерски - доктор по

химия, син на прочутия професор,

превежда от български в Белия дом

Мъжът с очилата, който стоеше зад Доналд Тръмп в Овалния кабинет и му превеждаше думите на Борисов, е българинът Йонко Мермерски.

Той живее и работи от години във Вашингтон. Бил е преподавател в Джорджтаун, а и до момента е консултант на Американската асоциация на медицинските университети.

Йонко е син на проф. Христо Мермерски, автор на много книги в областта на народната и природната медицина, който се прочу и с тв изявите си. Мермерски-син също е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина, 13 от тях в съавторство с баща му. Продължава семейната традиция и е специалист по здравословно хранене. Изследванията му са публикувани на над 10 езика.

Създател е на много патентовани изобретения, сред които редица добавки за горива. Разработил е и слънцезащитен лосион изцяло с природни съставки.

Йонко Мермерски е възпитаник на Националната природоматематическа гимназия, бакалавър по химия от Американ юнивърсити във Вашингтон и магистър от Джорджтаун. През 1994 г. защитава докторска дисертация.

Докато Доналд чака премиера ни, Мелания

посреща коледната елха

Съпругата на американския президент Мелания Тръмп посрещна коледното дърво в Белия дом, докато съпругът ѝ очакваше да приеме госта си Бойко Борисов.

Това породи въпроса не е ли трябвало съпругата на американския президент да присъства при посрещането на българския премиер? Официалната визита, каквато е тази на Борисов обаче, по протокол не предвижда задължително присъствие на първата дама. В случая с Борисов, който няма дама до себе си, присъствието на съпругата на Тръмп се изключва.

Посрещането на коледната елха в Белия дом е дългогодишна традиция, с която президентското семейство открива празничния сезон. След елхата Мелания се присъедини към Тръмп в розовата градина за церемонията, с която бе почетено кучето Конан. То бе обявено за герой, тъй като участва в ликвидирането на лидера на “Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади. Тръмп го награди с орден и почетен знак. (24часа)

Други от От страната и света

Халед Мешал е новият лидер на "Хамас"

Мешал контролира всички комуникации в преговорите за освобождаване на израелските заложници Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка "Хамас"

Атанас Илков: Имаме 189 акции с 36 задържани за купуване на гласове

189 са акциите на МВР срещу купувачите на гласове, 36 души са задържани. Сигналите, постъпили във ведомството, са 258, а образуваните разследвания - 70. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Зам.–министър Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта. На срещата, на която домакин беше Софийски университет „Св

От Варненския исторически музей настояват за реставрационни ателиета

Ръководството на Регионалния исторически музей във Варна настоява местната власт да им осигури подходящи помещения за реставрационни ателиета. Това съобщиха на пресконференция директорът Игор

НСИ: БВП на България се увеличава в реално изражение с 1,9% през 2023 г.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България се увеличава в реално изражение с 1,9 на сто спрямо 2022 г., показват актуализираните данни на Националния статистически институт (НСИ)

>