Цацаров иска работеща комисия “Антикорупция”

26.11.2019 21:40 Кирил Борисов
Сотир Цацаров ще представи концепцията си пред депутатите във вторник.

В концепцията си предлага консултативен съвет от утвърдени юристи да прави оценка на корупционния риск на законите, както е по закон

Иска и повече инспектори, засилване на дирекцията, която реално разследва корупцията. В нея сега работели по-малко от 8% от щата на агенцията

Ще засили и регионалните органи, предлага бързо и лесно подаване на сигнали онлайн, електронна връзка с прокуратурата и повече информация за обществото

Нов структурен модел и правилник за работата на антикорупционната комисия. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров за КПКОНПИ в концепцията си, изпратена до Народното събрание.

Цацаров е издигнат от ГЕРБ и “Обединени патриоти” за председател на антикорупционната комисия. Съкращаване на администрацията и увеличаване на щата за дирекциите, които реално се борят с корупцията, са други предложения на Цацаров. Според него е крайно време да заработи консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да участват утвърдени юристи и с помощта на които да се дават становища по законопроекти. Това е предвидено в сегашния закон, но е формализирано и реално не се случва.

Концепцията предвижда постоянен медиен мониторинг, за да се търсят данни за корупция в публикации. Целта на предложения за председател на комисията е да се увеличат производствата, които започват по медийни публикации.

Важна част от проекта са задължителните указания за хората от властта при попълване на декларациите им пред КПКОНПИ. Цацаров предлага и по-лесна онлайн форма за подаване на сигнали за конфликти на интереси и корупция, по които веднага да се започне работа.

Трябват още хора

в дирекция

“Противодействие

на корупцията” според Цацаров. Преди 2018 г. тя бе отдел в ДАНС, който реално разследваше подкупните чиновници. Сега в него били заети по-малко от 8% от щата на агенцията. След това стана част от структурата на КПКОНПИ, но числеността ѝ не бе увеличена, въпреки че в нея натоварването е най-голямо. За това няма да са нужни пари, защото в други дирекции на комисията, които не са толкова натоварени, има незаети щатни бройки.

Само

за първите 3

месеца на 2019 г.

са постъпили

201 сигнала за

корупция,

а възложените от прокуратурата проверки са 145. При 10 от тях вече са открити данни за престъпление, посочва Сотир Цацаров в анализа си, който показва защо трябва да има повече инспектори, които реално да работят срещу корупцията. Дирекция “Противодействие на корупцията” работи основно по проверки, възложени от Специализираната прокуратура, и няма териториални звена в страната. Цацаров предлага ключовата дирекция да има служители и в други градове, които да работят на терен срещу корупцията. За тях се предвижда отделна обучителна програма.

Електронен

обмен на данни

между КПКОНПИ

и прокуратурата

е друга от мерките, които предвижда Цацаров, ако оглави антикорупционната комисия. Сега такъв има между КПКОНПИ и НАП и той го дава като пример за добро взаимодействие. Връзката на информационните системи на държавното обвинение и на инспекторите в антикорупционната комисия ще улесни работата както на прокурорите, така и на инспекторите.

Анализ на съдебните дела за отнемане на имущество, по които антикорупционната комисия е страна, също е акцент в концепцията на главния прокурор.

КПКОНПИ има нужда от сграда, в която да се пазят отнети в полза на държавата вещи, пише Цацаров. Сега има подписани споразумения с Националния исторически музей, Министерството на културата и Българската народна банка.

Комуникацията с медиите и гражданите е друг от основните акценти в концепцията. Според Цацаров интернет сайтът на КПКОНПИ се нуждае от нов дизайн с нова визия, както и на регистъра за хората от властта, които подават декларации за имущество и конфликт на интереси. Цитира се изследване, според което 75% от анкетираните са заявили, че знаят за сайта на КПКОНПИ, но едва 4,6% са влизали в него. Там според Цацаров трябва да има повече актуална информация за дейността на комисията.

Сега централната администрация на комисията е на пл. “Св. Неделя”, а 4 от дирекциите са на други адреси. Това според кандидата за председател създава трудности в комуникацията между отделните звена. Предлага се всички да се съберат в една сграда.

Цацаров ще представи концепцията си по време на изслушването пред ресорната комисия в парламента във вторник.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>