Изменението на климата в Германия носи щети за 700 млн. евро в земеделието. Какво още?

26.11.2019 14:40 Джейн Димитрова
Снимка: Pixabay

Климатичните промени вече не са в далечното бъдеще. Последиците от тях вече се усещат - сега.

От 1881 г. до 2018 г. градусите в Германия са се покачили с 1,5. Само за последните 5 години обаче е с 0,3 градуса по-топло.

Данните от втория мониторингов доклад на федералното правителство на Германия са наистина плашещи, коментира "Билд".

Цифрите може да се разбират в по-малка степен, но ефектите се усещат от всички. По-високите температури водят до рискове за здравето, а селското стопанство е изправено пред все по-големи проблеми за сигурни реколти, коментира "Билд".

"Последиците от изменението на климата стават все по-очевидни. Увеличението на средната температура в Германия с 0,3 градуса само за пет години е тревожно. Можем да се противопоставим на това само с опити да опазим климата и с последователна адаптация към изменението му". Това коментира министърът на околната среда Свеня Шулце.

"Това означава например, че всички строителни и инфраструктурни проекти трябва да са по-добре оборудвани, за да издържат на въздействието на топлина, силни валежи и наводнения“, посочва още тя.

Какви са конкретните ефекти от изменението на климата в Германия?

? Броят на горещите дни - с температури над 30 градуса по Целзий, се е повишил от 3% през 1951 г. до 10%, Особено в градовете това може да бъде сериозен проблем.

? В доклада на федералното правителство за първи път се споменават смъртни случаи в резултат на жегите.

През 2003 г. 7500 души повече са загинали, отколкото се е очаквало без повишението на температурите. През 2006 и 2015 г. има 6000 допълнителни смъртни случаи.

? Никога не е имало толкова ниски нива на подпочвените води, колкото през последното десетилетие - това води и до проблеми с доставките на питейна вода.

? Корабоплаването е ограничено, а електроцентралите и промишлеността са в опасност да не получават достатъчно охлаждаща вода.

През 2018 г. топлината и сушата в селското стопанство нанесоха щети за 700 милиона евро.

? По-топлият климат привлича нови животински видове, които не са се срещали на територията на страната - като азиатския тигров комар. Това може да донесе заболявания като Чикунгуня - вирусна треска, и треска денга, наричана още „трошаща костите треска“

? "Екстремните метеорологични събития" като бури или обилни валежи ще струват скъпо за икономиката. През 2018 г. например застрахователните загуби са за 3,1 милиарда евро. Те са отишли за ремонт на къщи, моторни превозни средства, битови ефекти, търговия, промишленост и селското стопанство.

Според застрахователния бранш 2018 г. е била една от четирите най-тежки бурни години за последните 20.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>