Могерини: Насилието над жените няма място в Европа и по света

25.11.2019 10:15
Федерика Могерини СНИМКА: Ройтерс

"Насилието над жените и момичетата е насилие над човечеството като цяло и не следва да има място в Европа или другаде по света. Но всички ние знаем, че въпреки нашия ангажимент, все още сме далеч от преодоляването на това предизвикателство". Това се казва в изявление на ЕК и върховния представител Федерика Могерини в навечерието на Международния ден за премахване на насилието над жените.

"Насилието над жените се случва навсякъде, няма сигурно място, дори у дома. Точно обратното. Жените стават жертви на насилие както у дома, така и на работното си място, в училищата и университетите, на улицата, в процесите на разселване и миграция и във все по-голяма степен онлайн чрез кибернасилие и изказвания, подбуждащи към омраза", се казва още в изявлението.

Те отбелязаха, че мащабът на проблема остава шокиращ: една трета от жените в Европа са били обект на физическо и/или сексуално насилие. Почти всички жертви на трафик с цел сексуална експлоатация в рамките на ЕС са жени и момичета".

"В развиващите се страни всяко трето момиче бива омъжвано преди да навърши 18-годишна възраст. Най-малко 200 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване, което все още се практикува в около 30 държави. Като Европейски съюз и международна общност е наша отговорността да поддържаме ангажимента си за предотвратяване, открито отхвърляне и осъждане на всички актове на насилие над жените и момичетата. Наше задължение е също така да подкрепяме и защитаваме жертвите, като създадем безопасна среда, в която те да сигнализират за престъпленията, извършени срещу тях", призовават Могерини и ЕК.

По думите им Европейският съюз се ангажира да продължи да работи неуморно с партньорите си за укрепване на правните рамки и институциите, да подкрепя развитието и образованието, да подобрява услугите за преживелите насилие, да се бори за справянето с първопричините за насилието и да насърчава предоставянето на повече възможности на жените. Прекратяването на насилието над жените и момичетата обаче изисква твърд ангажимент не само на институционално равнище. За това се изисква широко участие на международните организации и НПО, както и на гражданското общество като цяло. И най-вече на мъжете. Следователно нашата цел е ясна: премахване на насилието над жените и момичетата", се казва още в изявлението.

"Европейският съюз ще остане начело на тази международна мобилизация в защита на правата на всяка жена и всяко момиче да живеят свободно и в безопасност. Правим това за нашето бъдеще и за нашето настояще, тъй като жените са стълбът на едно справедливо, отворено, развито и демократично общество и нищо не трябва да ги лишава от свободата да изпълняват ролята си свободно и безопасно. Европейският съюз е предприел сериозни мерки, за да сложи край на това насилие, включително Директивата на ЕС за правата на жертвите гарантира повече и по-добри права за жертвите на престъпления и специализирана подкрепа за жертвите на сексуално или основано на пола насилие.

- Комисията е в процес на приключване на присъединяването на ЕС към Конвенцията от Истанбул на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

- Програмата "Права, равенство и гражданство" подпомага борбата срещу насилието над жените и децата, като финансира проекти на местно равнище, насочени към п редотвратяване на насилието, основано на пола, подпомагане на жертвите и жените и момичетата, изложени на риск, обучение на специалисти и изграждане на капацитет за предоставяне на услуги за подкрепа", отбелязаха те.

В изявлението се обръща внимание, че ЕС остава ангажиран с борбата срещу насилието на жени и извън Общността: "През последните две години помогнахме на над 1,5 милиона жени и момичета, като предоставихме закрила и грижи, свързани с гениталното осакатяване на жени. Усилията в областта на превенцията имат положително въздействие: около 3 000 общности с население от 8,5 милиона души обявиха публично, че прекратяват тази практика". Що се отнася до детските бракове, ЕС предприе поредица от инициативи, достигащи до над 1,6 милиона души и насочени към промяна на нагласите и практиките по отношение на правата на момичетата", съобщиха те.

"Насилието над жените и момичетата е широкоразпространено и изключително тежко нарушение на правата на човека, което съществува навсякъде по света. Според оценки на СЗО една трета от жените и момичетата по света стават жертва на насилие в някакъв момент от живота си. Този брой може да е само върхът на айсберга, тъй като този вид насилие остава до голяма степен недокладван поради мълчанието, стигмата и срама, свързани с него. В резултат на това много от извършителите остават ненаказани".

"В допълнение към посочените инициативи ЕС въведе Директивата за правата на жертвите, която гарантира повече и по-добри права за жертвите на всички видове престъпления. Съгласно тези правила най-уязвимите жертви, като жертвите на сексуално насилие, жертвите на насилие, основано на пола, и жертвите на насилие в близки отношения с извършителя, имат достъп до специализирани услуги за подкрепа. Тази подкрепа включва достъп до приюти за жертвите, нуждаещи се от безопасно място за престой, и целенасочена и интегрирана подкрепа, включително подкрепа за преодоляване на психологическа травма и съвети от специалист", допълва ЕК.

"Европейската комисия следи отблизо прилагането на тази директива в държавите членки и предприе действия срещу държавите членки, които не са транспонирали изцяло или правилно правилата на ЕС".

"Освен това ЕС признава трафика на хора като форма на насилие над жените и момичетата и това измерение продължава да бъде в центъра на ключови действия в контекста на правната и свързаната с политиката рамка на ЕС в рамките на хоризонталния мандат на координатора на ЕС за борба с трафика на хора (общ преглед на мандата за периодите 2012- 2016 г. и 2017-2018 г.)".

"Освен това днес Европейският институт за равенство между половете (EIGE) публикува ново ръководство за оценка на риска, предназначено за полицията, за да помогне на правоприлагащите органи и здравните сектори да работят по-добре заедно за предотвратяване на многократните действия на насилие от страна на интимния партньор и за спасяване на човешки живот", отбелязаха Могерини и ЕК.

"Като приоритет в своята външна дейност Европейската комисия работи за приключването на присъединяването на ЕС към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие - първия инструмент в Европа за определяне на задължителни от правна гледна точка стандарти за предотвратяване на насилието над жените и домашното насилие, защита на жертвите и наказване на извършителите. Всяка държава има задължението да се справи напълно с този вид насилие във всичките му форми и да предприеме необходимите мерки за превенция, защита и наказателно преследване. В партньорство с ООН Европейският съюз започна инициативата Spotlight - глобална многогодишна инициатива, насочена към изкореняване на всички форми на насилие над жените и момичетата".

"С безпрецедентна първоначална инвестиция от 500 милиона евро защитаваме и даваме глас на жените и момичетата, които са принудени от своите общества да не говорят, но не искат повече да пазят мълчание. Смята се, че през 2017 г. и 2018 г. ЕС е отпуснал над 62 милиона евро под формата на хуманитарна помощ за предотвратяване и реагиране на сексуалното и основаното на пола насилие в целия свят в рамките на програмите си за закрила и здравеопазване. На последно място, Европейската комисия ще освети седалището си в Брюксел - сградата "Берлемон", вечерта в понеделник, 25 ноември, за да покаже своята съпричастност в борбата срещу насилието над жените", се казва още в съобщението.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>