Опозицията с категорична победа при вота за районни съвети в Хонконг

25.11.2019 08:17
СНИМКА: Ройтерс

Кандидати от опозицията постигнаха убедителна победа на вчерашните избори за представители в районните съвети в 18 окръга на Хонконг. По данни на радио Ар Ти Ейч Кей продемократичният лагер получава 396 от 452 места, предаде ТАСС.

Проправителственият блок, който досега контролираше 75 процента от местата в районните съвети, понесе съкрушително поражение.

Избирателната активност достигна рекордните 71 процента. За сравнение само 47 на сто от избирателите гласуваха на местните избори преди четири години, съобщава БТА.

Високата активност е показателна за обществените настроения на фона на продължаващите от началото на лятото масови протести, предизвикани от опитите на властите за прокарването на законопроект за екстрадиция на правонарушители в континентален Китай.

Въпреки че вчерашните избори не могат да променят политическата система в Хонконг като цяло, те станаха барометър за подкрепата на населението към продемократичното движение, отбеляза ТАСС.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам заяви днес, че правителството й би желало да чуе мненията на гражданите след съкрушителното поражение на вчерашните местни избори, предаде Франс прес.

"Правителството със сигурност ще слуша смирено мненията на гражданите и ще размишлява по тях сериозно", каза тя в комюнике.

Хонконг е "част от Китай", какъвто и да е резултатът от местните избори, каза китайският външен министър Ван И. "Всеки опит да се всее смут в Хонконг или да се застраши неговият просперитет и стабилност е обречен на неуспех", предупреди той пред журналисти в Токио, където се срещна с японския премиер Шиндзо Абе.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>