Папа Франциск се срещна с японци, пострадали от аварията във Фукушима

25.11.2019 08:08
Снимки: Ройтерс

Папа Франциск изрази днес безпокойство от използването на атомна енергия и призова да се помогне на жертвите на земетресението, цунамито и ядрената авария от 2011 г. в Япония, съобщиха Франс прес и БТА.

На третия ден от посещението си в Япония Франциск слуша разказите на оцелели при земетресението с магнитуд 9 и последвалото цунами, които поразиха страната на 11 март 2011 г. и отнеха живота на 18 500 души. Вълната достигна атомната електроцентрала във Фукушима и предизвика най-голямата ядрена катастрофа от тази в Чернобил в Съветския съюз през 1986 г.

Папата благодари на всички, "мобилизирали се веднага" след катастрофата и припомни, че "50 000 евакуирани хора още живеят във временни жилища, без да могат да се върнат у дома си".

Франциск заяви, че здравните и социални последици от ядрената катастрофа пораждат "безпокойство, защото продължава да се използва атомна енергия". Той добави, че японските епископи са отправили призив за затваряне на атомните електроцентрали.
Оцелели при бедствието японци и евакуирани от района на Фукушима изплакаха болката си и изказаха тревогите си за бъдещето пред Светия отец.

Мацуки Камошита е бил на осем години, а малкият му брат на три, когато аварията във Фукушима ги е принудила да напуснат района заради радиационното облъчване.

"Баща ми ни повери на майка ми и се върна във Фукушима. Той бе преподавател и трябваше да се погрижи за учениците", каза младежът. "В крайна сметка спря да работи, след като бе физически и психически смазан", добави той пред папата, който го прегърна.

Камошита се оплака, че правителството е спряло да осигурява жилища на евакуираните и мнозина от тях не са имали друг избор, освен да се върнат във Фукушима.

Зони във Фукушима, които бяха забранени за влизане, бяха отново отворени след работата по обеззаразяването. Това доведе до намаляване на правителствената финансова помощ за евакуираните, отбеляза Асошиейтед прес.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>