Топексперти: Не спирайте европейската столица в Пловдив, ще носи години наред ползи

24.11.2019 20:40
Нийл Питърсън препоръча европейската столица на културата в Пловдив да продължи и следващите години.
Международните експерти разгледаха изложбата в новата галерия на ул. “Гладстон”.

С 40% се увеличили туристите във втория град

Ще е глупаво европейската столица на културата в Пловдив да приключи в края на декември. Потенциалът и енергията, натрупани през 2019 г., трябва да продължат. Макар и с не такава мащабна програма, събития е хубаво да се случват и в следващите години.

Това препоръча Нийл Питърсън, директор на Inside Track - организация, която разработва в цяла Европа културни проекти. Той и топексперти от 10 държави посетиха Пловдив, за да обсъдят критериите за успех и оценка на инициативата европейска столица на културата в международен план.

“Бях на откриващото

събитие на 12 януари в

Пловдив, което много

ми хареса”,

каза Питърсън. За разлика от доста скептици, които тогава не одобриха Вавилонската кула насред централния булевард, Питърсън казва, че тя го е впечатлила.

Оценява положително привличането на читалищата в инициативата. “Видях отворената сцена, на която се изявяваха творчески колективи. Това дава възможност на повече хора да стигнат до посланията на Пловдив 2019”, посочи Питърсън. Той е ръководил през 2008 г. международната работа на Ливърпул, когато е бил европейска столица на културата.

“Ефектът продължава и сега - 11 г. по-късно. Мисля, че и в Пловдив ще стане същото. Важното е да не спира инициативата”, убеден е той. Освен с Ливърпул Питърсън даде пример и с други бивши европейски столици като Леоварден, Холандия. Там продължавали да се случват събития и след годината на титлата.

“Имате нови галерийни пространства в Пловдив, които са прекрасни. Открихте нови артисти, които никога досега не са се изявявали. Работили сте с общности като “Столипиново”, където се случиха доста събития. Увеличихте с 40% международните туристи. Това са все ефекти от Европейската столица на културата”, посочи Питърсън. И отново даде пример с Ливърпул, който продължава да е магнит за много чужди туристи. Според експерта

слоганът на Пловдив 2019

“Заедно” бил

изключително попадение

на фона на все по-разединена Европа.

И останалите гости дадоха добра оценка за представянето на Пловдив в годината на титлата.

“През януари те видяха града по един начин. 11 месеца по-късно са поразени от промяната. Ние, живеейки в Пловдив, пропускаме да отчетем какво е постигнато. Но гостите забелязват колко много е направено. Пример е новата галерия на ул. “Гладстон” 32, която в началото на годината беше в груб строеж, а през септември отвори и е изпълнена с изложби. Когато ги разходихме по обновения централен площад, който през януари беше разкопан, те ахнаха. Реакциите са доста положителни от дистанцията на 10-11 месеца”, коментира Виктор Янков, зам.-директор по международната дейност на фондация “Пловдив 2019”.

И колежката му Росела Тарантино от Матера - другата европейска столица на културата, не пести суперлативи за Пловдив. Мотото на двата града “Заедно” било реализирано чрез добро сътрудничество.

“Направихме кампания с автобуси в Италия, които обикаляха и съобщаваха, че Пловдив и Матера са европейски столици. Така привлякохме аудитория и провокирахме интереса на чуждите туристи към двата града.

Валя Балканска пя и на двете откриващи събития - в Пловдив и в Матера”, отбеляза Тарантино. По думите ѝ българското кино, което не е било познато в Италия, е било посрещнато добре с прожектирането на филмите “Заедно” и “Завръщане”.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>