Дума на седмицата: Заменка

24.11.2019 16:48
Думата е спомената в парламента преди повече от 27 години.
Понятието не е записано в речника.

Ще връщат пари за 103 сделки за размяна на гори

Позабравената дума “заменка” се завърна тези дни в новините. Възроди я министърката на земеделието Десислава Танева, обявявайки, че държавата ще си търси надвзети суми от лица, получили държавна помощ за горски заменки. Те най-общо представляват размяна на имоти между държавата и частно лице например - от един поземлен фонд към друг.

Сега обект на оценителна експертиза са били поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка, включени в 132 сделки или договори за извършване на замяната. При 103 е установена неправомерно получена държавна помощ. Тези сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициери се равнява на малко над 80 млн. лв. Министерството е изпратило уведомителни писма до тях. Става дума за гори, заменяни от 1 януари 2007- а до края на януари 2009 г. Европейската комисия обаче се произнесе, че извършените в този период заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна.

Възможността за замяна на държавни гори за частни бе оставена, след като през януари 2011 г. депутатите одобриха окончателно текстове от Закона за горите. Те приеха замените на държавни гори, чиято оценка надвишава 100 000 лв., с частни терени да става с решение на МС. Заменките се разрешават, когато са необходими за изпълнение на международен договор или за строежа на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение.

Употребена е за първи път от депутат в 36-ото народно събрание

Според стенограмите в архива на официалния сайт на парламента думата “заменка” за първи път е употребена на пленарно заседание, проведено на 10 март 1992 г. и водено от председателя на парламента тогава Стефан Савов и заместник-председателя Кадир Кадир.

Тогава народните представители гласуват на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Тодор Пандов от БСП възразява срещу един от текстовете му, свързан с проблем с оземляването. Според депутата новият текст имал повече характер на заменка.

Думата липсва в речниците

Думата “заменка” липсва в тълковния и правописния речник. Там може да бъде открита само “заменя” (и заменявам). Значението им е да поставя или използва, употребявам, извършвам едно нещо вместо друго. Възможно е да се употребява и в смисъл “давам едно нещо за друго”.

Ето защо може да се твърди, че думата “заменка” е възникнала по-скоро като необходимост да се посочи предметът на процеса по размяна на горски територии. Както и да се опрости смисълът на това действие, използвайки жаргонното понятие.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>