3 години след смъртта си Фидел Кастро присъства силно в Куба

23.11.2019 22:36
Фидел Кастро Снимка: Уикипедия

Усмихнат или войнствен, замислен или наблюдателен, лидерът на кубинската революция Фидел Кастро продължава да присъства силно на острова три години след смъртта си.

Неговият лик може да се види по стените на голяма част от сградите в страната чак до най-източната точка, информира Франс прес.

Така е не само в Хавана и Сантяго де Куба, двата най-големи кубински града, но и в селца като Сан Луис в източната част на Куба или Хатибонико - в централната, както и в Гунтанамо (източната), където се намира американска морска база, за чието премахване кубинското правителство настоява.

Освен това присъствие по стените, Фидел, който почина на 25 ноември 2016 година, продължава да бъде човекът, който разпалва страстите на острова. За едни той е благодетел, а за други - виновникът за злините на страната, коментира БТА.

"Ние сме приемствеността" - гласи девизът на президента Мигел Диас-Канел, който е на власт от април 2018 година и не престава да цитира Фидел Кастро в свои речи и в туитове.

Новият държавен глава зачести обиколките си из острова, за да се среща с кубинци. Той бе определен на поста от Комунистическата партия, единствената разрешена на острова, и възприе стила на Фидел, но с една разлика - той иска да изгради образа на по-колективно ръководство.

"При Фидел имаше голяма централизация: той беше президент, премиер, главнокомандващ", потвърждава политическият анализатор Карлос Алсугарай. Неговият брат "Раул наследи това, но започна да децентрализира властта и днес се вижда усилие правителството да действа по-колективно", допълва анализаторът, цитиран от АФП.

Третата годишнина от смъртта на Фидел Кастро се отбелязва в момент на силно напрежение в отношенията между Куба и САЩ, които затегнаха ембаргото си, влязло в сила от 1962 година, обвинявайки кубинското правителство, че потиска народа и оказва военна подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро.

Други от От страната и света

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

Евродепутати пак призоваха да се отмени местенето на стрелките зиме и лете

Група депутати в Европейския парламент призова в писмо председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смяната на лятно и зимно часово време да бъде премахната, предаде БТА

Здравка Евтимова: С опита разбрахме, че размисълът води до горчивина

С опита разбрахме, че размисълът води до горчивина. Това заяви писателката Здравка Евтимова. Тя цитира думите на гръцкия историк Тукидид, който е казал, че невежите имат склонност към смелост

Нидерландски пилоти кацнаха принудително преди век край Огняново, прибраха ги в селска къща

С каруца докарали нов двигател за самолета от Пазарджик до мястото на аварията Издирват наследниците на летците, откриха паметна плоча в селото На 3 октомври 1924 г

>