Каптагонът - любимият наркотик на "Ислямска държава"

22.11.2019 20:16 Искра Иванова

Бойците от "Ислямска държава", както и много други зависими в Близкия изток, използват наркотик, наречен "каптагон".

Какво е каптагон?

Каптагонът е комбинация от амфетамин и теофилин. Той е създаден през 1961 г. и се приема като по-лека форма на амфетамин. Използва се за лечение на деца със синдром на Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието и понякога за депресия.

За разлика от амфетаминините, каптагонът не повишава кръвното налягане, което означава, че може да се изпозлва и за лечение на хора със сърдечно-съдови заболявания. Това обаче се оказва силно пристрастяващо и през 1986 г. забраняват употребата му в повечето страни.

Какъв ефект има каптагон?

Стимулантът създава усещане за безмерна сила и еуфория. Също така те държи буден дълго време. Ливански психиатър заявява: "Наркотикът те прави приказлив, не се храниш и в същото време си енергичен."

Все още ли "каптагон" е незакокен?

На улицата в страни като Йордания, Ливан, Турция и Сирия може да го намериш на цена между 4 и 15 паунда. Фалшификатите също са широко достъпни.

През октомври 2015 г. саудитският принц Абдел Мохсен ибн Уалид ибн Абделазиз и четирима други бяха арестувани по подозрение на наркотрафик. Твърди се, че на борда на частен самолет са открити 2 тона хапчета каптагон, както и кокаин. Самолетът е трябвало да кацне в Рияд.

Как се използва каптагон в Сирия?

Силно пристрастяване към наркотика имат бойците от ИДИЛ, според проучване. Твърди се, че терористите–камикадзе взимат наркотици, преди да бъдат изпратени на мисия.

"Араб нюз" пише: "Наркотикът превръща джихадистите в безмилостни машини за убийства."

Вече дори все повече сирийски граждани прибягват до веществото, според доклад.

Други от От страната и света

Иван Кондов: България подкрепя усилията за деескалация на конфликта между Израел и "Хамас"

През първия ден от посещението си в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов се срещна в ООН и с министър-председателя и министър на външните работи и емигрантите на Палестина Мохаммад

Почина дипломатът Милен Люцканов

Почина дипломатът Милен Люцканов, съобщиха от Генералното консулство на България в Ню Йорк. "Той бе голям патриот и приятел на общността ни, на църквата и на училищата ни"

Кола се заби в манитнелата на АМ "Хемус"

Автомобил се заби в манитнелата на АМ "Хемус" тази сутрин. Това стана ясно от сигнали на пътуващи в социалните мрежи. Инцидентът е станал в посока Шумен. Не се съобщава за задръстване

Главчев на прием в консулството ни в Ню Йорк по случай Деня на независимостта

Прием по случай Деня на независимостта бе организиран в българското консулство в Ню Йорк. Официални гости бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов

Привличат нови лекари със стимули, по-добри условия и за пациентите в София

Тези лечебни заведения и диагностично-консултативните центрове трябва да намерят нишата, в която има добавена стойност. 35 са поликлиниките, медицинските центрове и болниците в общинското

>