Кои чуждестранни служби оперират в Сърбия?

22.11.2019 15:51 в. Блиц, Белград
СНИМКА: Pixabay

Аферата "руски шпионин" разкри, че Сърбия е интересна за много служби за разузнаване и сигурност, особено на водещите световни сили, а причините за това са много - от недовършените войни на Балканите до геополитическата позиция на Сърбия, която свързва Европа и Близкия изток.

Записът, на който се вижда как руският агент подполковник Георгий Клебан подкупва сръбски офицер, според първоначални информации е бил публикуван от американска служба, което е още едно от доказателствата, че на територията на Сърбия се преплитат много чуждестранни интереси и влияния.

Това потвърди и началникът на управлението за анализи на БИА /Агенцията за сигурност и информация/ Реля Желски, който подчерта, че аферата "руски шпионин" не е единствен случай в Сърбия.

"Напротив, макар че това звучи като теория на конспирацията, на територията на Сърбия в момента действат голям брой системи за разузнаване и сигурност както на най-мощните страни в света като САЩ, Руската федерация, Великобритания и Китай, така и на страните от региона като Хърватия и Албания, но този списък не свършва тук", казва Желски.

Той изтъква, че Сърбия е страна, която се намира в много специфичен момент и в много сложна ситуация, а държавното й ръководство е под голям натиск да се откаже от определени стратегически направления и курсове, които следва.

Политическият анализатор Душан Янич казва за "Блиц", че разузнавателните служби на великите сили, но и на почти всички държави в региона работят на територията на Сърбия.

"Тук имам предвид Румъния, България, но преди всичко Унгария, Италия и особено Турция, която има голямо влияние на Балканите. Франция също проявява голям интерес към разузнавателни данни за Сърбия, особено във връзка с въоръжаването и проблема с Косово", казва Янич.

Той посочва, че чуждестранните служби събират данни за сигурността и политиката.

"Главна причина за шпионажа в Сърбия са недовършените войни. Тук преди всичко визирам Косово, но и /Северна/ Македония, Черна гора и особено Босна и Херцеговина. Сърбия сама по себе си е интересна, защото се въоръжава, а има и по-различна позиция в сравнение с периода до 2012 г.", оценява Янич и добавя, че Сърбия има не толкова геополитическо значение, колкото важно географско положение.

"Ние се намираме на Коридор 10, което е най-краткият път, свързващ Европа и Близкия изток, а там в момента всичко ври. Това положение на Сърбия е важно и по отношение на организираната престъпност и тероризма", обяснява Янич.

Изпълнителният директор на Белградския център за политика за сигурност Предраг Петрович казва, че работата на чуждестранни разузнавателни служби в повечето случаи не е незаконна.

"Обичайно е големи държави, които имат политически и икономически интереси в други страни, да се опитват да защитят тези интереси и за тази цел използват и разузнавателни служби, както държавни, така и частни", казва Петрович.

Той отбелязва, че Сърбия в момента е интересна политически за великите сили заради опитите за решаване на косовския проблем и сблъсъка на интереси, които те имат по този въпрос, докато страните от региона желаят да знаят какво става в съседство.

Други от От страната и света

В нощта срещу неделя минаваме на зимен часовник – добър е за здравето ни

За седмица може времето, в което ни се спи, да се разминава с графика на социалния ни живот. Връщаме се с час назад и в естествения ритъм на природата

Майката за загиналия парашутист: Иска ми се да му кажа „Мише, Мишленце” и да го гушна

„Мустакатко. Седи отгоре и ни се смее в момента. Както казва баща му: „Такъв шамар ни удари, че не знаем на кой свят сме". Ние тук страдаме за него, скърбим, защото ще ни липсва

МВР: Внимавайте за джебчии по време на „Черния петък"

С наближаването на „Черния петък" и предстоящите коледни празници, от МВР за пореден път предупреждават да бъдем особено внимателни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии

22% от българите са били принудени да взимат заеми, за да покрият разходите си

22% от българите са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. В същото време 82% от българите заявяват

Израел удари Иран

Ударите са били извършени на три етапа, Иран ги омаловажи Съединените щати са били уведомени за тях малко преди началото им Израел атакува военни обекти на Иран тази нощ

>