Данаил Кирилов: От правна страна няма проблем с избора на главен прокурор

22.11.2019 13:58
Данаил Кирилов СНИМКА: Архив

Правосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява, след като бе призован за това с писмо на над 150 съдии по повод заседанието на пленума на ВСС по избор на нов главен прокурор.

Писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред, каза Кирилов.

Той поясни, че ролята му била да балансира дебата, за да не се стига до там да се търсят проекции, които после да се ползват за други цели, предаде БТА.

По думите му няма основания КС да се заеме с казуса по избор на главен прокурор. Освен политическата претенция, от правна страна няма проблем с процедурата, каза Кирилов. Според него имало пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност, каквато няма.

Кирилов откри съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция "Бояна".

30 магистрати и адвокати от трите държави ще обменят опит и добри практики относно прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища. С това събитие приключва изпълнението на проект по Програма "Правосъдие" на ЕК с ръководител и автор на основните научни изследвания конституционния съдия проф. Атанас Семов.

Заявки за участие в заключителния семинар в Бояна са подали над 250 съдии, прокурори и адвокати.

Преди началото на форума Семов заяви, че за адвокатите и магистратите е изключително важна Хартата за основните човешки права и припомни, че тя е приета преди десет години. Семов допълни, че вече работи и специален сайт, на който не само магистрати могат да се информират и да научат повече за Хартата.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 26 октомври - Кога гласът ти отива в кошчето

Само в "24 часа" на 26 октомври четете:  Кога гласът ти отива в кошчето - съботен очерк Ще я има ли група "Фондацията" - интервю с Дони Габриела, обвинена за убийството на Пейо

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

>