Сърбия: Против страната се водят редица хибридни операции

22.11.2019 12:26
СНИМКА: Pixabay

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун каза в интервю за държавната телевизия РТС снощи, че случаят с публикувания запис, въз основа на който се твърди, че руски разузнавач дава пари на сърбин от службите за сигурност, показва, че против Сърбия от дълго време се водят редица хибридни операции от много страни, чиято цел е да се повлияе на външната и вътрешната политика на страната, предаде БТА.

"Необходимо е Сърбия да доизгради своя механизъм за отбрана от тези хибридни операции, които са насочени към това да се окаже влияние на външната и вътрешна политика на страната от външни държавни и недържавни фактори. Това е съставна част от една хибридна операция, която е ориентирана във времето преди идването на руския президент Владимир Путин", заяви Драцун за РТС.

Той каза, че за записа се знае малко и има много непроверени неща.

"Самият запис, когато го видите, е направен доста аматьорски, а от друга страна се поставя въпросът коя е тази чуждестранна служба, ако не е наша, която е готова да извърши такава операция - да помага да се проследят двама души, да знаят мястото на тяхната среща, да снимат от автомобил, когато /двамата/ се срещат навън, техния разговор в ресторанта, съдържанието на плика и мястото, където изглежда борави руският агент", каза Дрецун.

Той запита кой е авторът на записа и коя е личността от сръбска страна, която се твърди, че предава информациите на руския агент.

"Какъв е предментът на интерес на руския агент? Дали това са някои информации, които трябва да получи от тази, както се твърди, личност на висока позиция в държавната администрация, или е опит чрез тази личност да се повлияе на държавнтата политика?", запита Дрецун.

Той добави, че е интересно да се разбере знаели ли са сръбските служби за случая, защото записът е стар.

Коментирайки информации в медии, че записът е пуснат от САЩ след 50 опита, осуетени от руската служба, Дрецун каза, че това са догадки.

Той посочи и обстановката, в която е публикуван записът и добави, че изглежда българският разследващ журналист стои зад публикуването му.

"Той твърди, че не знае кой е авторът, но изглежда че има механизми, чрез които определени личности и служби могат да пласират информации сред обществеността", каза Дрецун.

Той добави, че неотдавна България реагирала остро срещу наличието на системи С-400 на съвместните учения на Сърбия и Русия и оцени, че тази история може да навреди на руско-сръбските интереси.

Той напомни и за реакцията на Атлантическия съвет в България, която по думите му минала почти незабелязано, и смята, че "не е несвързана" непряко с тази тема.

"Те предупредиха българските официални лица, че на територията на тази страна се води истинска хибридна операция на Русия и че целта й е подготовка на терористични нападения в съседни страни", каза Дрецун.

По-рано той бе обявил публично, че в Скопие е създаден "замаскиран разузнавателен център", в който има и представители на служби на съседните страни като Северна Македония, Хърватия и България.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>