Папата призова католиците в Тайланд да имат предвид консуматорството сред младежите

22.11.2019 12:21

Папа Франциск насърчи днес Католическата църква в преобладаващо будистки Тайланд да не се бои да променя езика си, така че да съответства на местната култура, за да привлича нови вярващи, и особено младежите, обсебени от консуматорско отношение и нови технологии, предаде Франс прес.

Една от мисиите на аржентинския папа е да посещава отдалечени части на света, за да поощри изолираните, но склонни да се разрастват католически общности, отбелязва АФП.

По света има над 1,3 милиарда католици, но в Азия те са едва 145 милиона, което прави 3,28 процента от населението. В будистки Тайланд католиците са към 400 000 - под 0,6 процента от жителите на страната.

В този контекст Светият отец призова тайландските свещеници да не се отказват, макар да са малобройни. Той ги насърчи да последват примера на мисионерите, започнали да покръстват страната през 16-ти век, и да не се страхуват да си служат с нови символи и образи, за да направят по-разбираемо посланието на Църквата за хората.

"За мнозина християнската вяра е чужда вяра, религия на чужденците", отбеляза папата и обясни, че затова свещениците трябва да се осмелят да говорят за вярата "на местния диалект" и да стигат по-далеч от превеждането на текстове.

Папа Франциск не проповядва агресивното разпространяване на вярата, характерно за Католическата църква в миналото, което би било пагубно за християнските малцинства в някои не особено толерантни държави като Тайланд. Той обаче непрестанно повтаря, че нови вярващи трябва да се привличат, адаптирайки Божието слово към местните общности.

Свещениците и епископите в Тайланд трябва да се заемат "с бича на наркотиците и малтретирането на хора, както и с икономическото и социалното неравенство", каза папата.

Пред епископите от Федерацията на азиатските епископски конференции Светият отец призна, че задачата им е трудна, имайки предвид засилващият се консуматорски и материалистичен начин на мислене, най-вече сред младите хора, обсебени от новите технологии.

Според различни проучвания тайландците прекарват над девет часа дневно в интернет, използвайки смартфоните си.

По-късно днес млади мюсюлмани от Южен Тайланд, където през 2004 г. сепаратистки конфликт взе около 7000 жертви, ще пеят за Франциск в университет в Банкок. Папата ще завърши деня с литургия за младите хора в катедралата в Банкок, ден след като отслужи меса на внушителен стадион в столицата пред 60 000 вярващи.

Утре Франциск заминава за Япония на визита, която ще има много по-политически характер, тъй като ще посети Нагасаки и Хирошима, където преди 74 години две американски атомни бомби отнеха живота, съответно, на 74 000 и 140 000 души.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>