"Вечер": Мицкоски не даде ясен отговор дали подкрепя договора с България

22.11.2019 10:19
Християн Мицкоски СНИМКА: Ройтерс

"Мицкоски с ясно становище: Гоце Делчев и езикът са македонски", пише в заглавие скопският вестник "Вечер".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски не даде ясен отговор на журналистически въпрос подкрепя ли Договора с България след публикуван запис от страна на българския премиер Бойко Борисов, на който Мицкоски му казва, че подкрепя Договора за добросъседство с България, пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

"Нашето становище е известно, то е непроменено, много пъти е повторено в миналото и като политическа партия /.../ ВМРО-ДПМНЕ и аз лично подкрепям всичко, което е добро за Македония и за България. Имахме конструктивна среща с господин Борисов, разговаряхме за изграждането на магистрали, на железопътната линия, железопътното свързване между двете страни. Разговаряхме за енергийно свързване, за задълбочаване на научното сътрудничество между университетите от двете държави, разговаряхме за по-бързо отваряне на граничния пункт "Клепало". И всичко, което е добро и за гражданите на Македония и за гражданите на България", заявил Мицкоски, цитиран от в. "Вечер".

"Същевременно на срещата стана дума и за онази резолюция, която се отнася за отричане на спецификата на македонския език, лика и делото на Гоце Делчев и това не е добре и това не мога да подкрепя и никога няма да подкрепя. Македонският език е кодифициран и международно признат от 1977 г., тук нямаме дилеми нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ", заявил Мицкоски. "Така че това, което е добро и което свързва македонските граждани и гражданите на България го подкрепяме, а онова, което е против интересите на македонските граждани и Македония, не можем да подкрепим, какъвто е въпросът свързан с македонския език, лика и делото на Гоце Делчев и така нататък", заявил Мицкоски.

Алсат също отбелязва, че след срещата с българския премиер Бойко Борисов Мицкоски твърди, че не е променил становището си по отношение на Договора между Македония и България. Той твърди, че подкрепя добри неща като железопътно, енергийно и образователно свързване между двете държави, но не и отричане на македонския език и Гоце Делчев.

Според управляващата партия СДСМ Мицкоски пак е проявил двуличие и фалшив патриотизъм и говори едни неща пред гражданите в Македония и други извън държавата, допълва Алсат.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ бе остър противник и дори протестираше по улиците против македонско-българския договор, тъй като според тази партия с него се отричат историята, идентичността и македонският език, припомня Алсат.

Скопските издания съобщават, че президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски днес и утре ще бъде на официално посещение в Сърбия. Пендаровки ще бъде приет с най-високи държавни и военни почести от сръбския президент Александър Вучич. Предвидено е Пендаровски да има среща с премиера Ана Бърнабич и председателката на сръбската скупщина Мая Гойкович.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>