Проверява се дали подполковникът от сръбската армия е издавал тайни за пари

22.11.2019 09:54

На записа с руския военен разузнавач е подполковник от сръбската армия с инициали З.К. и сръбските служби за сигурност проверяват дали е предавал поверителни данни за пари, пише сръбският вестник "Новости".

Вестникът посочва също, че се проверявнат и данни замесени ли са повече лица в случая освен служителя на руското военно разузнаване Георгий Клебан.

"Новости" пише, че този запис, направен в белградския квартал Земун миналата година, не е единственият запис, в който действащо лице е подполковникът.

Зад записа, на който се вижда срещата на руския агент и "сръбската му връзка" и предаването на парите, стои българският разследващ журналист Христо Грозев, известен на Запад като "борец за истината за вредната руска разузнавателна дейност", който е дал и по-задълбочено пояснение на срещата от записа, пише "Новости".

Специална подправка на този случай, освен биографията на проамериканския български журналист, дава и това, че записът е пуснат публично от румънската разузнавателна служба, смятана за един от европейските постове на американските разузнавачи, пише "Новости".

Това е достатъчно за подозрение, че аферата е тръгнала от Запада и с нея се "стреля" срещу сътрудничеството, преди всичко в сферата на отбраната, между Русия и Сърбия, както и срещу военния неутралитет на нашата страна, пише вестникът.

Активността на чуждестранните служби в Сърбия и в целия регион е засилена вече над една година, спекулира се, че в Сърбия са активнни най-малко 200 разузнавача, е научил "Новости".

Сред най-активните служби тук е британската МИ6, чиято дейност е насочена главно към "предотвратяване на злокачественото влияние на Русия" на Балканите.

Според "Новости" британците са инсталирали логистичен разузнавателен център в Сараево, откъдето покриват региона, реактивирани са и два техни разузнавателни центъра в Белград. Допълнителна мотивация на британците да утвърдят разузнавателните си позиции в региона е и това, че политическото им влияние може да се намали заради излизането от ЕС.

Британската разузнавателна служба има тесни връзки с разузнавателната агенция на Босна и Херцеговина, което обществеността научи сред разкриването на аферата с подслушването на /сръбския член на босненското Председателство/ Милорад Додик, а през него и на ключови фигури в Сърбия, включително на президента Александър Вучич.

Освен върху въпроса за отношенията към Москва и Запада и опитите Сърбия да бъде привлечена на една от тези две страни, интересът на муждестранните агенти е насочен и към решаването на проблема за Косово, отбелязва вестникът.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>