В. "Ромъния либера": Йоханис е фаворит, но качеството на демокрацията спада

22.11.2019 09:09
Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

"Финална битка за Котрочени! Йоханис тръгна като фаворит, но качеството на демокрацията е спаднало", пише в. "Ромъния либера". Изданието съобщава, че днес започва гласуването на румънската диаспора на втория кръг от президентските избори, в който настоящият президент Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила ще се борят за петгодишен мандат в президентския дворец Котрочени, предаде БТА.

Решаващият ден е неделя, 24 ноември, когато ще се проведе гласуването в страната. Така завършва една предизборна кампания, в която нямаше нито един пряк дебат, както бяхме свикнали при предишни избори, коментира изданието.

Според "Ромъния либера" кандидатът на управляващата Национално-либерална партия (НЛП) Клаус Йоханис е влязъл в президентската надпревара като фаворит - според социологическите проучвания той може да спечели балотажа с голяма преднина, но са се случили няколко неща, които са намалили сигурността на успеха му.

Решението да не участва в дебати с мотива, че Виорика Дънчила не може да бъде легитимирана като сериозен контракандидат заради многобройните си гафове и спорни политически решения по време на премиерския й мандат, беше прието с отворени обятия от част от поддръжниците на Йоханис. Но все пак имаше и доста гласове, които изразиха възмущение от липсата на предизборна конфронтация между двамата кандидати, тъй като дебатите са от съществено значение за всяка демокрация, подчертава всекидневникът.

Изданието отбелязва, че според последните социологически проучвания Йоханис е отчел лек спад спрямо позициите си преди първия кръг на изборите на 10 ноември, а Дънчила - леко увеличение на подкрепата. "Дори да бъдат потвърдени очакванията на румънците, тоест победа на Клаус Йоханис пред Виорика Дънчила, едно нещо остава непроменено - и двамата кандидати фокусираха кампаниите си върху атаки срещу другия вместо да представят конкретни решения за проблемите на страната. Независимо от резултата, качеството на демокрацията в Румъния се оказа губещо в тези президентски избори", коментира вестникът.

В. "Адевърул" цитира интервю на премиера Лудовик Орбан, дадено по време на визитата му в Загреб във връзка с конгреса на Европейската народна партия, в което той прогнозира огромна победа за кандидата на либералите Клаус Йоханис. "Надявам се да превишим 65 процента", отговори Орбан на въпрос какъв резултат очаква. "Мобилизираме се на финалната права, опитваме се да убедим колкото се може повече румънци да отидат до урните, така че президентът Йоханис да има възможно най-категорична победа, за да не позволи на Социалдемократическата партия (СДП) да дойде на себе си и да си възвърне арогантността и нахалството, които характеризираха тази партия в последно време", посочи Орбан.

На въпрос относно отказа на Йоханис да участва в преки предизборни дебати с Дънчила, премиерът изтъкна, че "президентът Йоханис е отговорил на всеки граждани, отговорил е на всеки въпрос, организирал е дискусия, засегнал е всички теми, които са от интерес за румънците". "Би било абсурд да отиде на дебат с Дънчила, двамата са политици от различен калибър, не би било нормално президентът да приеме диалог с някого, който е причинил огромно зло на Румъния", изтъкна още Лудовик Орбан, като добави, че Дънчила в качеството си премиер е навредила на имиджа на Румъния в европейски план.

За повече информация вижте тук 

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>