Цацаров иска да извади от сегашния й сън комисията “Антимафия” (Обзор)

21.11.2019 22:30
Главният прокурор Сотир Цацаров дойде в парламента вчера за среща с групата на “Обединени патриоти”.

“Обединени патриоти” подкрепиха кандидатурата му за шеф на КПКОНПИ, главният прокурор смята, че полицейските функции не са ѝ нужни

Конкретни и прагматични промени в работата на антикорупционната комисия, за да бъде тя събудена от състоянието, в което се намира сега, ще предложи в концепцията си номинираният за шеф Сотир Цацаров.

“Считам, че комисията има потенциал и мога да допринеса тя да получи мястото, което ѝ се полага по закон”, обясни самият той в кулоарите на парламента, където дойде за срещи с групата на “Обединени патриоти” и депутатите от “Атака”.

Срещата бе по настояване на НФСБ, след като в сряда Валери Симеонов обяви, че кандидатурата на Цацаров не е обща на ГЕРБ и ОП. Пред патриотите настоящият главен прокурор представил вижданията си, а те съгласували с него къде са големите дупки и пропуски в закона. След изслушването патриотите взеха решение, че ще подкрепят Цацаров.

Убеди ни с вижданията си, с професионализъм, добра визия за реформа първо в комисията, а и в законодателството, обясни шефът на ресорната комисия в НС Борис Ячев. Цацаров впечатлил патриотите с концепцията как “Антикорупция” трябва да бъде вдигната на крак, за да оправдае обществените очаквания.

След срещата Симеонов обяви, че постигнали съгласие по

7 точки, по които

да се направят

промени в закона

“На едно мнение сме, че той трябва да се разчисти от прекалените полицейски правомощия за разследване, СРС-та и други дейности, за които не е нормално те да извършват, комисията да не бъде репресивен орган”, обяви той.

Ще бъде

съкратен

обхватът на

проверяваните

от комисията лица. В момента той стига до шофьор на агенция, до редовите войници в армията - говорим за десетки хиляди длъжностни лица, което ще създаде прекалено голямо натоварване на този орган и невъзможност за изпълняване на функциите му, обясни още Симеонов.

Обсъдено било и доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ на общинските съвети, които ще излъчат комисии за конфликт на интереси, и доколко те ще бъдат компетентни, а няма да се превърнат в инструменти за разчистване на неудобни представители на опозицията. Членовете на КПКОНПИ да се избират от Народното събрание, а не по предложение на председателя ѝ, била друга коментирана тема.

И Цацаров, и патриотите не одобриха искането на БСП президентът да назначава шефа на комисия. Червените ще го внесат отново, след като то бе вече веднъж отхвърлено през 2017 г.

Ще има промени и в самите декларации. В момента те били прекалено неясни и сложни, затова се стига до недоразумения и грешки в попълването им, заради които декларатори биват обвинявани в недобросъвестно укриване на имущество.

Нужни са спешни административни промени в КПКОНПИ - на едно мнение сме, че съставът от 422 души е прекалено раздут, а антикорупционната дирекция е само от 32-ма, там трябва да се засили, разказа Симеонов.

Самият Цацаров направи уговорка преди срещата, че той не може да предлага законодателни промени. Но ако депутатите го питат за такива, ще сподели мнението си, че действащият закон има доста несъвършенства.

На въпрос дали се чувства избран, след като има подкрепата на управляващото мнозинство, Цацаров отговори отрицателно. Не знаел дали

ще възстанови

имиджа на

комисията,

но можел да гарантира, че ще направи максимума, на който е способен. Но посочи, че един човек нищо не решава.

“Трябва да сме оптимисти за всички. Няма вълшебник, който може като главен прокурор или председател на която и да е комисия - не президентът, патриархът да го назначава, да се справи сам с всичко. Но ако всички имаме усещането, не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред”, каза Цацаров.

Славчо Атанасов говорил на срещата как в големите областни градове общинските съветници имали големи ресурси, а корупционните практики били видими, като дал пример с Пловдив - съветници за няколко години са си направили палати. Така че оттам някъде ще се започне, каза Валентин Касабов.

Цацаров отказа да коментира какво ще стане с мандата му на главен прокурор, ако бъде избран. На въпрос дали има тераси, от които да се притеснява, след като такава доведе до свалянето на Пламен Георгиев като шеф на комисията, той обясни: “Всяка година подавам по две декларации - и пред комисията, и пред инспектората към ВСС, и се прави проверка за съответствие. До момента заключение за несъответствие не съм получил.”

Избора на Иван Гешев за нов главен прокурор пък коментира премиерът Бойко Борисов с ирония от Загреб. “За избора на нов ректор на СУ имаше един кандидат, пък нямаше протести. За председател на ЕНП Доналд Туск беше единствен кандидат, пък нямаше протести - можете и това да ми препишете на мен, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат”, каза Борисов.

Други от От страната и света

Осъдиха служителите, нападнали екипа на Валя Ахчиева в болницата в Дупница

Районният съд в Дупница признава подсъдимите К. Х. - служител в болнично заведение в Дупница и И. П.,  за виновни в това, че на 7 юни 2023 г., в коридора и  пред болничното заведение в Дупница

Благи места: Небесното плато на Равногор

Бекови скали са леснодостъпни, от тях има невероятна панорама към Родопа планина и Въча Родопа планина е магична във всяка своя част. Накъдето и да се отправи човек, ще стигне до прекрасни места

Арестуваха седем терористи, опитали да влязат в Гърция от Турция

Седем мъже, заподозрени в тероризъм, са арестувани от турската жандармерия в петък. Те се опитали да избягат, пресичайки гръцко-турската граница през река Еврос

Европейските борси закриха предимно с понижения

Водещите европейски фондови борси приключиха предимно с понижения на индексите си търговията в последния работен ден от тази седмица. Единствено основният индекс на фондова борса във Франкфурт - DAX

Верижна катастрофа затруднява движениетото по „Цариградско шосе” в София

Верижна катастрофа с няколко коли се е случила на „Цариградско шосе " в София. Инцидентът е станал около 17:00 часа. Движението сериозно е затруднено, пише NOVA. Няма информация за пострадали

>