Цацаров: Антикорупционната комисия има потенциал и мога да допринеса за нея

21.11.2019 12:11
Сотир Цацаров Снимка: Архив

Считам, че комисията има потенциал и, че по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда законът. Така действащият главен прокурор Сотир Цацаров отговори на журналисти в парламента защо е приел номинацията за председател на антикорупционния орган. Той е консенсусното предложение на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и днес се среща с депутатите от НФСБ.

В концепцията, която подготвя за работата на комисията имало прагматични текстове, свързани с това, тя " да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега".

Цацаров коментира, че не е негова работа да предлага промени в антикорупционния закон, защото е в правомощията на народните представители. Това обаче не означавало, че законът не се нуждае от промени. Напротив, посочи Сотир Цацаров, действащият закон има доста несъвършенства и в концепцията си и при изслушването си няма да скрия мнението си за промените, които трябва да бъдат направени.

Действащият главен прокурор не подкрепя предложението на БСП председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента, а не да се избира от НС. Ако мотивът на някого е, че този, когото избира, не може да бъде разследван, може би трябва малко да се замисли за правната логика, аз политическа логика не желая да коментирам, посъветва той.

Сотир Цацаров не отговори дали, ако бъде избран за председател на комисията, предсрочно ще освободи поста на главен прокурор. Ако бъда избран, ще дойде момент, в който трябва да се реши според конституцията и законите как ще се действа, посочи той. На този етап било прекалено рано да се коментира.

Други от От страната и света

Евростат: Малкият бизнес представлява 99% от всички предприятия в ЕС

През 2022 г. в ЕС имало 32,3 милиона предприятия, в които са работили 160 милиона души. Това съобщава днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат

Близо 120 000 кв. м. тротоари в София са ремонтирани от началото на годината

През 2024 година Столичната община и районните администрации са извършили ремонт на близо 120 000 кв. м. тротоари в София на обща стойност 21 321 526 лв

Евростат: Нивото на закриване на предприятия в България е по-високо от на разкриване

През 2022 г. в ЕС е имало общо над 32 милиона предприятия, като 3,4 милиона са разкрити през същата година, а по предварителни данни са отчетени 2,8 милиона закривания

Адвокати в няколко града у нас излязоха на протест

Адвокати в Перник, Бургас, Стара Загора, Видин излязоха на протест с искане да се прекрати процедурата за избор на главен прокурор. Най-после трябва да се избере и назначи висш съдебен съвет (ВСС)

Природен Парк "Витоша" навърши 90 години

Най-старият парк на Балканския полуостров и най-посещаваната защитена територия, природен парк „Витоша" отбеляза своята 90-годишнина. Официалното честване се проведе в БАН в присъствието на служители

>