Въвежда се система за видеонаблюдение и контрол в акцизните складове

21.11.2019 12:04

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове се въвеждат изисквания за използване на система за видеонаблюдение и контрол в данъчните складове, в които се произвеждат и складират енергийни продукти с код по Комбинираната номенклатура 2710 12 до 2710 20 (бензин, газьол, керосин и др.). Това реши парламентът с приемането на второ четене на изменения в преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Видеокамерите следва да бъдат монтирани на всички места, през които в обектите влизат или ги напускат транспортни средства, както и да имат възможност за разпознаване на номера за идентификация на транспортните средства. Информацията за извършваното видеонаблюдение ще се съхранява за срок, не по-малък от месец.

Въвеждат се нови изисквания към освободените от акциз крайни потребители. Те следва да използват автоматизирани системи за отчетност, които позволяват извършването в реално време на контрол на количествата енергийни продукти, които ще се получават и използват в обекта, както и самостоятелно и за своя сметка да осигуряват интернет достъп на митническите органи до автоматизираните системи за отчетност, в случаите, когато ще се получават и използват в обекта енергийни продукти с код по КН 2710 12 до 2710 20.

Не беше прието предложението на БСП в Закона за публичните финанси част от данъците върху доходите на физическите лица и данъка върху добавената стойност от търговските обекти да остават в съответната община.

След два дни дебати депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменят и други данъчни закони. По-голямата част от измененията влизат в сила от 1 януари 2020 година.

Други от От страната и света

Обезвредиха невзривен боеприпас край село Новачене (Снимки)

Военнослужещи обезвредиха днес невзривен боеприпас, открит при изкопни работи в частен имот в с. Новачене, област Плевен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО)

Евростат: Малкият бизнес представлява 99% от всички предприятия в ЕС

През 2022 г. в ЕС имало 32,3 милиона предприятия, в които са работили 160 милиона души. Това съобщава днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат

Близо 120 000 кв. м. тротоари в София са ремонтирани от началото на годината

През 2024 година Столичната община и районните администрации са извършили ремонт на близо 120 000 кв. м. тротоари в София на обща стойност 21 321 526 лв

Евростат: Нивото на закриване на предприятия в България е по-високо от на разкриване

През 2022 г. в ЕС е имало общо над 32 милиона предприятия, като 3,4 милиона са разкрити през същата година, а по предварителни данни са отчетени 2,8 милиона закривания

Адвокати в няколко града у нас излязоха на протест

Адвокати в Перник, Бургас, Стара Загора, Видин излязоха на протест с искане да се прекрати процедурата за избор на главен прокурор. Най-после трябва да се избере и назначи висш съдебен съвет (ВСС)

>