Тръмп: Може да изключим "Епъл" от митата за вносни китайски стоки

21.11.2019 11:43
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда вечерта, че обмисля дали да освободи американския технологичен гигант "Епъл" (Apple Inc.) от наложените от САЩ високи тарифи върху вноса от Китай, предаде БТА.

"Ние обмисляме подобна възможност", посочи Тръмп по време на своята обиколка заедно с изпълнителния директор на компанията Тим Кук на завода на "Епъл" в Остин, Тексас, където се сглобяват компютрите Mac Pro.

Тим Кук, който има доста силни взаимоотношения с Тръмп, се стреми да постигне някакви облекчения за компанията "Епъл" от високите американски мита, които са част от продължаващата повече от 16 месеца търговска война между САЩ и Китай.

"Проблемът, който имаме е, че има компании като "Самсунг" (Samsung). Тя е страхотна компания, но е конкурент на "Епъл" и не е честно, тъй като, ние имаме търговска сделка с Корея - сключихме страхотна търговска сделка с Южна Корея - но ние трябва да се отнасяме към "Епъл" на някаква подобна база, както третираме "Самуснг", отбеляза Доналд Тръмп.

През септември компанията Apple Inc. обяви, че ще произвежда най-новите си компютри Mac Pro в Остин, Тексас. Съобщението дойде дни, след като регулаторните регулатори на САЩ одобриха 10 от 15 молби за освобождаване от тарифи, подадени от Apple на фона на една по-широка отмяна на налозите върху компютърните части.

По-рано този месец "Епъл" също така поиска от администрацията на Тръмп да се откаже от високите американски тарифи върху вноса на сглобяваните в Китай смарт часовници на Apple, на компоненти за смартфоните iPhone и на други потребителски продукти, внасяни от азиатска държава.

Часове преди самата визита на Тръмп, от компанията "Епъл" заявиха, че са започнали изграждането на нов кампус (нов завод) в Остин за 1 млрд. долара, в който ще бъдат наети 5000 работници, с възможност техният брой да нарасне до 15 000. Очаква се този завод да отвори врати през 2022 година.

Говорейки дали вярва, че САЩ ще постигнат търговска сделка с Китай, американският президент заяви, че "харесва случващото се в момента" и отново настоя, че Пекин иска споразумението повече от Вашингтон.

Други от От страната и света

Обезвредиха невзривен боеприпас край село Новачене (Снимки)

Военнослужещи обезвредиха днес невзривен боеприпас, открит при изкопни работи в частен имот в с. Новачене, област Плевен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО)

Евростат: Малкият бизнес представлява 99% от всички предприятия в ЕС

През 2022 г. в ЕС имало 32,3 милиона предприятия, в които са работили 160 милиона души. Това съобщава днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат

Близо 120 000 кв. м. тротоари в София са ремонтирани от началото на годината

През 2024 година Столичната община и районните администрации са извършили ремонт на близо 120 000 кв. м. тротоари в София на обща стойност 21 321 526 лв

Евростат: Нивото на закриване на предприятия в България е по-високо от на разкриване

През 2022 г. в ЕС е имало общо над 32 милиона предприятия, като 3,4 милиона са разкрити през същата година, а по предварителни данни са отчетени 2,8 милиона закривания

Адвокати в няколко града у нас излязоха на протест

Адвокати в Перник, Бургас, Стара Загора, Видин излязоха на протест с искане да се прекрати процедурата за избор на главен прокурор. Най-после трябва да се избере и назначи висш съдебен съвет (ВСС)

>