Мицкоски: На 12 април ще има промяна на политическата сцена в Северна Македония

21.11.2019 09:55
Християн Мицкоски СНИМКА: Ройтерс

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски държа реч пред сестрински партии на конгреса на Европейската народна партия, който се провежда в Загреб, съобщава скопският "Независен весник".

Мицкоски говори за досегашното управление на СДСМ, посочвайки, че на 12 април ще има промяна на политическата сцена в страната, т.е. ще има ново правителство, водено от ВМРО-ДПМНЕ, пише изданието.

През последните три години нашата нация е ръководена от премиер социалдемократ, чието правителство е синоним на ширеща се корупция, каза Мицкоски, отбелязвайки, че "дейността на правителството включва незачитане на върховенството на закона, целокупна политизация на обществото и неспособност да се създадат икономически и социални промени".

Нашата роля като опозиционна партия е да донесем значителна и осезаема промяна за своите граждани, а след изборите на 12 април имаме за цел да формираме стабилно правителство, ориентирано към Европейския съюз, каза Мицкоски пред конгреса на ЕНП в Загреб.

Вестник "Слободен печат" съобщава, че е възникнала остра полемика между съдиите от Апелативния съд и ръководителката на прокуратурата за преследване на организирана престъпност и корупция Вилма Рускоска, след като Апелативният съд завчера уважи жалбата на бившата ръководителка на специалната прокуратура Катица Янева и я пусна под домашен арест.

Разгневена от решението на съдиите, Рускоска им изпрати заплашително послание, а съдиите вчера я обвиниха в нарушаване на конституцията и намеса в съдебни решения, пише изданието. "Срамота" бяха вчера най-честите коментари след пускането на Янева под домашен арест и след оповестяването на есемес-посланието на Рускоска до съдиите.

Не може обществен прокурор да заплашва съдии, заяви университетският професор по наказателно право Гордан Калайджиев за "Слободен печат".

Според него постъпката на Рускоска не само противоречи на етичния кодекс на обществените прокурори, но представлява и злоупотреба със служебно положение.

"Слободен печат" припомня, че в мегаафера Янева е обвинена заедно с Боян Йовановски и Зоран Милевски, че са изнудили за 1,5 милиона евро бизнесмена Орце Камчев, за да получи облекчения в разследването "Империя", което бившата специална прокуратура водеше срещу него. Според обвинението Янева е взела стимул от 50 000 евро и мебели на стойност 5000 евро.

Тя може да получи наказание затвор от пет месеца до шест години. Катица Янева беше в ареста от 21 август до завчера. Сега в затвора остава само главният обвиняем Боян Йовановски, който бе задържан на 15 юли. Зоран Милевски бе пуснат под домашен арест на 24 септември, припомня скопският вестник.

Други от От страната и света

Кметът на Русе Пенчо Милков обсъди възможности за сътрудничество с Азербайджан с посланик Хюсеин Хюсеинов

Кметът на Русе Пенчо Милков прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Н. Пр. д-р Хюсеин Хюсеинов по време на първото му официално посещение в града

Над 60 000 са безработните на възраст над 50 години към септември

Към септември 2024 г. около 61 000 (41 %) са регистрираните безработни на възраст над 50 години, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов на откриването на инициатива

БНБ: Ръст на лихвите по депозитите в левове през септември

Лихвите по новите депозити в левове на домакинствата нарастват през месец септември, докато средната годишна доходност на влоговете в евро записва леко отстъпление

Илон Мъск забогатя с още близо 34 милиарда долара за ден

Главният изпълнителен директор на автомобилната компания "Тесла" (Tesla) Илон Мъск добави само за ден 33,5 милиарда долара към нетното си състояние, което достигна 270,3 милиарда долара

2-годишният Божидар се нуждае от средства за лечение със стволови клетки

2-годишният Божидар от Варна се нуждае от средства за лечение със стволови клетки в Турция. Сумата около 100 хиляди евро е непосилна за родителите му. "Със зъби и нокти, от самото си раждане се бори

>