Показанията на Сандланд - най-важни в разследването за импийчмънт на Тръмп

20.11.2019 19:45
Гордън Сандланд

Председателят на комисията по разузнаването при Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф окачестви днешните показания на дипломата Гордън Сандланд като много важен момент в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Казаното от посланика на САЩ в Европейския съюз "попада право в сърцето на въпроса за подкупничеството, а засяга и други потенциални престъпления и злодеяния", каза Шиф пред репортери. "Ние, също така за първи път чухме, че мнозина са били посветени в тази схема", добави той, предава БТА.

В днешните си показания пред конгресната комисия Сандланд,

смятан за ключов свидетел в разследването, каза, че е работил по украинските въпроси заедно с Руди Джулиани - личния адвокат на Тръмп - "по нареждане на президента". Той обясни, че Тръмп ясно е наредил на него и на други хора да окажат натиск върху Украйна да разследва негов политически съперник.

Опитите на Джулиани да накара украинския президент Володимир Зеленски да разследва политически съперници на Тръмп, "бяха искане на услуга срещу услуга - уреждане на посещение в Белия дом" за украинския президент, посочи дипломатът и добави, че държавният секретар Майк Помпейо е бил информиран и "изцяло е подкрепял" техните усилия по украинския въпрос.

Тези показания са сред най-важните до момента в разследването за импийчмънт, инициирано от демократите, посочва Ройтерс.

От канцеларията на вицепрезидента Майк Пенс отрекоха твърдението на Сандланд в показанията му, че той и Пенс са обсъждали на 1 септември забавянето на американската помощ за Украйна - тема, която се оказа свързана с разследването.

"Вицепрезидентът никога не е разговарял с Гордън Сандланд за разследване срещу Байдън, нито пък е обсъждал обвързване на деблокирането на финансовата помощ за Украйна с някакви разследвания", каза Марк Шорт, шеф на канцеларията на Пенс. "Такава дискусия, за каквато спомена посланик Сандланд, никога не е имало", подчерта Шорт, цитиран от Ройтерс.

Други от От страната и света

Финализираха сделката за Yettel

Чешката инвестиционна група PPF Group ("PPF") успешно приключи обявената по-рано продажба на 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group ("PPF Telecom") в България, Унгария

Измислиха батерия за хибриди с 400 км пробег на ток!

В сегашните зареждаем плъгин хибриди максималният пробег е до 120-140 км само на ток. Най-често е два пъти по-малък. Но плъгин хибридите могат да станат изключително привлекателни

Задълбочаваме отношенията с МВР на Косово

В рамките на разширения формат на министерската конференция на Залцбургския форум в София министър Атанас Илков проведе двустранна среща с косовския си колега Джелал Свечла, съобщиха от МВР

Измамници са убедили десетки хора да теглят кредити за тях, обещавали комисионна и да ги върнат

Измамници са успели да убедят десетки хора да изтеглят кредити от различни банки и да им ги дадат с обещанието, че ще върнат парите им, а върху тях те ще получат комисионна. 90 000 лв

Над 1,5 млн. лв. са похарчили 21 партии и коалиции за медийно отразяване в кампанията

Към 23 октомври договори за медийно отразяване са сключили 21 партии и коалиции. Те са направили разходи общо за 1 543 421 лв., показват данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС)

>