Ервин Рюдел пред Дариткова: Мобилни приложения да промотират здравословния начин на живот

20.11.2019 18:00
Снимка: НС

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещна с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и ръководена от него парламентарна делегация

Двамата обмениха информация за системите на здравеопазването в България и Германия и обсъдиха основните предизвикателства в тази сфера, съобщиха от Народното събрание.

Председателят на Комисията по здравеопазването запозна германските гости с начина на функциониране на здравноосигурителната система в България. Тя отбеляза, че основен приоритет на законодателната дейност в момента е приемането на бюджетните закони.

Д-р Даниела Дариткова подчерта пред своите колеги, че амбицията е да се развива профилактиката и промоцията на здравето. Тя представи и проекта за реализиране на социално-здравни грижи.

Председателят на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел предложи да се задълбочи сътрудничеството по отношение на законодателни инициативи в областта на здравеопазването.

След проведените срещи в София германските гости споделиха мнението, че подготовката на специалисти в България е на много добро ниво и съвместни инициативи в тази сфера, особено насочени към млади хора за обмен на знания, ще бъдат много полезни. Общо бе мнението, че проблемът с кадрите е сериозен и в двете страни.

Като приоритет бе посочена превенцията на болестите. Ервин Рюдел отбеляза, че в Германия се работи за приемането на закон, който да я регламентира и модернизира. Целта по думите му е да бъдат използвани и модерни средства като различни мобилни приложения, които могат да промотират здравословния начин на живот.

Председателят на Комисията по здравеопазването запозна гостите с конкретни проекти в здравеопазването, които се реализират с европейски средства.

Други от От страната и света

Автокрадец блъсна полицай в София, блъсна няколко коли и избяга

Автокрадец е блъснал полицай тази сутрин при опит да бъде задържан. При опита да избяга е ударил бариерата на паркинг и няколко коли в бизнес център Милениум, до НДК

В полунощ приключва предизборната кампанията за вота на 27 октомври

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври съгласно хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Православен календар за 25 октомври

Св. мчци Маркиан и Мартирий Четецът Маркиан и иподяконът Мартирий от Цариград твърдо държали на догмите на светата църква и се стараели да предпазят християните от заблужденията на арианството

Само в "24 часа" на 25 октомври - Отслабнат ли трайно, пълните ще се излекуват от диабет тип 2

Само в "24 часа" на 25 октомври четете: На върха ГЕРБ самотни, далеч под тях за 4x2 партии всеки глас е спасяващ -  Национално изследване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" часове преди

Не завиждайте на колеги, възхищавайте им се и ще сте по-успешни

Далеч по-продуктивно е, защото си давате шанс да вземете пример, а и вдигате репутацията си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>