Софийския университет избира ректор и колективни органи на управление

20.11.2019 07:03

Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще избере днес еднолични и колективни органи за управление и контрол на университета. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Първото заседание на Общото събрание на Софийския университет за новия мандат за 2019-2023 г. започва днес в 9.30 часа в 272-ра аудитория на СУ. На него ще бъдат избрани комисии, председател и заместник-председател на Общото събрание на СУ. Ще бъде представен мандатен отчетен доклад на ректора и отчетен доклад на Контролния съвет. Ще се приемат отчетите за 2018 и 2019 г., и отчетът на университетския обществен застъпник за 2019 г. Ще бъдат избрани ректор, Контролен съвет, университетски обществен застъпник и Академичен съвет.

Съгласно прието през 2017 г. изменение в Правилника за устройството и дейността на СУ, заседанията на Общото събрание са открити за членовете на академичната общност. Предложение на ректора проф. Анастас Герджиков, направено през 2018 г., заседанията да бъдат открити и за представители извън академичната общност, не е било прието. Затова Общото събрание ще гласува в началото на заседанието днес дали представителите на медиите ще може да присъстват на избора, информират от СУ. И съобщават, че е предвиден брифинг на ректора след оповестяването на избора.

Според процедура, приета от Академичния съвет на Софийския университет, до 17.00 часа на 18 октомври беше срокът за издигането на кандидатури за ректор на СУ. Кандидатурата за поста е една - на сегашния ректор проф. Анастас Герджиков. Тя беше издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии на СУ.

В мандатната си програма, с която се кандидатира за втори четиригодишен мандат, проф. Анастас Герджиков обещава, че ще се постигне увеличение на основните заплати в СУ с 60 на сто в рамките на мандата. Ще се повишат и възнагражденията за наднормените часове, които вече са били увеличени 2,5 пъти в края на предходния мандат, но продължават да са недостатъчно високи. "Кандидатирам се за ректор на най-стария и най-големия университет в България, защото искам да доведа до успешен край усилията, които заедно положихме през последните четири години - Софийският университет да се стабилизира финансово, да се развие и да заеме достойно място между европейските университети", заявява в програмата си проф. Герджиков.

Той информира, че за три години - от 2016 г. до 2019 г., субсидията за издръжка на Софийския университет е увеличена с 60 процента, без да се включват допълнителните 10 милиона лева, които СУ е получил през 2016 г., 2017 г. и 2019 г. "Това доведе до финансово стабилизиране на Софийския университет, като изплатихме почти изцяло задълженията, които имахме в началото на мандата, и се даде възможност за известно увеличение на основната заплата - с 37 процента за асистент, с 18 процента за главен асистент, със 17 процента за доцент и с 15 процента за професор", казва ректорът.

Необходимо е да се стимулира разкриването на нови специалности с обучение на чужд език във всички образователни степени и да се привличат чуждестранни студенти в тях, заявява проф. Герджиков. Той допълва, че трябва да се създаде и ново звено в СУ за привличането и приема на чуждестранните студенти. Ректорът акцентира също върху развитието на електронно дистанционно обучение и на активното участие с проекти в оперативните програми и през следващия програмен период.

Субсидията за капиталови разходи е ниска и се затрудняват ремонтите и поддържането на сградите, предоставени за управление на СУ. Това са 18 учебни сгради, 10 студентски общежития и 3 стола, учебно-научни бази и почивни станции, заявява в програмата си проф. Герджиков. Той допълва, че трябва да се създаде действащо настоятелство на СУ и да се въведе новата Система за управление на студентската информация, която се разработва.

Други от От страната и света

Тол системата е технически готова да засича средна скорост

На тестовете е засечен автомобил със средна скорост от 203 км/час Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща днес в

Али Йорек и Мине Алчичек - обявиха кои са атентаторите от Анкара

Установена е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, които са членове на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК)

Акценти от тринайсето заседание на Общински съвет - Русе

Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев откри днешното тринайсето заседание, което се състоеше от 28 точки в дневния ред, 11 питания и кворум от 51 общински съветници

Собственикът на балона, от който парашутист скочи и загина, е с пет присъди

Парашутът на починалия мъж не се отворил След интензивното разследване на следствието, днес бяха докладвани материалите по делото за смъртта на падналия парашутист

За година изтеглени невиждани 5 млрд. лв. за имоти

Спестовността обаче остава по-голяма от взетите кредити - в депозити са вкарани нови 9 млрд., докато заемите за домакинствата са 7,5 млрд. Допълнителните мерки

>