Мицотакис: ЕС разглежда Гърция като паркинг за мигранти

19.11.2019 16:14
Криакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс

Гръцкият премиер Криакос Мицотакис обвини ЕС, че разглежда Гърция и другите страни за вход в Европа като "много удобни паркинги за бежанците и мигрантите", предаде АФП.

В интервю, публикуванно в германския в."Ханделсблат", гръцкият премиер изразява съжаление, че ЕС "игнорира проблема" за увеличаването на броя на пристигащите мигранти в Гърция, предава БТА.

Над 1 350 души са пристигнали на гръцките острови в Егейско море в периода между петък и понеделник, според гръцката брегова охрана.

Това не може да продължава така, каза Мицотакис, който бе избран на 7 юли.

Европа разглежда входните страни като Гърция като много удобни паркинги за бежанците и мигрантите. Това ли е европейската солидарност? Не! Аз няма да го прием повече, заяви гръцкият премиер.

Той реагира остро и спрямо Турция, която по думите ме "се опитва да използва мигрантския въпрос като средство за натиск върху Европа".

Аз казах направо на президента /Реджеп Тайип/ Ердоган, че не може да използва мигрантите и бежанците като средство, ако иска да има добри отношеиня с Гърция, предупреди Мицотакис.

Например, "ако ние се обадим на екипите на турската брегова охрана и им посочим кораб с мигранти, която е напуснал турските брегове, не получаваме никаква реакция. Това е недопустимо, тъй като това нарушава споразумението ЕС-Турция за бежанците", изтъкна Мицотакис.

Грцъкото правителство заяви волята си да върне в Турция близо 10 000 мигранти до 2020 г. в съответствие със споразумението от март 2016 г. между ЕС и Анкара.

В началото на октомври то обяви постепенно прехвърляне на 20 000 мигранти от гръцките острови към континенталната част до края на декември с цел разтоварване на пренаселените лагери на островите.

Над 32 000 души живеят сега при мизерни условия в лагерите на островите Лесбос, Самос, Лерос, Хиос и Кос, които теоретично са с капацитет за едва 6 200 души.

Други от От страната и света

Бургаски лекари ще помагат в новия медицински център в Царево

Новият медицински център в Царево, който е от особена важност за местни и туристи, трябва да бъде готов до три месеца, съобщи кметът Марин Киров. В момента е в довършителен етап

С бюджет от 282 млн. лв. Русе реализира мащабни проекти за развитието на града

Местната администрация представи отчета си пред русенската общественост Община Русе отчете изпълнението на бюджета за 2023 г. по време на публично обсъждане

ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, издирват двама

Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, съобщиха от МВР. Мащабната операция е реализирана с изключителната подкрепа на Европол

4 г. и 6 месеца ще лежи в затвора мъж, убил приятелката си в Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия А. Г. за виновен в това, че на 6 август 2020 г., в Добрич, причинил по непредпазливост смъртта на млада жена от същия град

Екоминистърът: Няма нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в

>