Николай Бъчваров, управител на „Баумит България“: 101 кандитати в конкурса „Фасада на годината“ показват изненадващо интересни решения

01.12.2018 11:50
Победител в категория „Еднофамилни къщи – ново строителство“ е фасадата на Комплекс три еднофамилни къщи в София, ул. „Свети Сава“ и ул. „Полк. Антон Кръстев“, с проектанти арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова и арх. Катерина Тончева от „ЛП АРХ“. Инвеститор е „СТП Пропърти енд Асетс Мениджмънт“, изпълнител – „Елит строителна компания“.
Победител в „Реновиране на историческите сгради“ е „Реконструкция, основен ремонт, преустройство и пристрояване на съществуваща сграда на Американски колеж в гр. София, жк Младост 2, алея Флойд Бляк“ с проектант арх. Димчо Тилев от Тилев архитекти ООД. Инвеститори са Фондация „Америка за България“ и Американски колеж в София, а изпълнител – „Геострой.“
Победител в „Нежилищни сгради – ново строителство“ e Хотел „Arte Spa&Park“ във Велинград с проектант арх. Радко Тодоров от „ЕР ТЕ Консулт“. Инвеститор и изпълнител е „Стройколукс“.
Първо място в „Термично саниране“ бе присъдено за преустройство, реконструкция и модернизацията на работническо общежитие в апартаментен тип в гр. София, ул. Житница №21 с проектант арх. Кристина Канинова от „СКИЦА”. Инвеститор е „Актив пропъртис”, изпълнител - „Димел”.
Победител в „Жилищни сгради – ново строителство“ е жилищен комплекс от затворен тип „Съни Гардън“ в София, кв. „Драгалевци“, ул. „Къпинка“ №20, с проектант арх. Димитър Димитров от „Веста Дизайн“. Инвеститор и изпълнител е „ЙЕС ИНВЕСТ“.

Конкурсът на „Баумит България” ЕООД - „Фасада на годината“, се провежда за 17 път. Тазгодишното му издание отново акцентира върху професионалното и естетическо изпълнение на фасадите в заобикалящата среда. От началото му през 2002 г. досега в него са подали документи за участие 991 обекта. Стремежът на екипа на „Баумит” е да насърчи строителната гилдия да прилага екологосъобразни и енергоефективни практики при проектирането и изпълнението на фасадите.

Във всяка категория на „Фасада на годината 2018-2019“ експертите определиха първо, второ и трето място от предварително селектираните 6 финалисти. Всеки победител си тръгна с почетна статуетка, грамота и парична награда. Фасадите, класирани на първо място, получиха по 3000 лв., а на второ и трето място – съответно 2000 лв. и 1000 лв.

Важно условие в регламента бе, че първите шест номинирани обекта от всяка категория, достигнали до финала, ще се състезават и в международния конкурс на „Баумит” Life Challenge 66. Изданието за 2020 г. ще се проведе на 14 май във Валенсия, Испания.

За идеята и целите на конкурса, за впечатленията си от състезаващите се проекти говори управителят на „Баумит България“ Николай Бъчваров.

- Г-н Бъчваров, какво прави конкурса „Фасада на годината 2018-2019“ отличим? Какво се е променило от старта му до сега?

- „Фасада на годината се утвърди като основен инструмент на строителната гилдия да се обърне внимание върху състоянието на заобикалящата ни среда, независимо дали това се отнася за голям или малък град, за малко населено място, курорт или впечатляваща стара сграда.

Още от самото му основаване през 2002 г. конкурсът стана много популярен, защото акцентира не само върху добрия проект, но обръща внимание върху системните фасадни решения, прецизното изпълнение и вписването на фасадите в градската среда. Тези няколко фактора са много важни, за да постигнем дълготрайност както при новото, така и при възстановителното строителство.

Колкото до промените, не бих казал, че критериите при оценката на фасадите са се променили. Новото е, че през годините състезанието се разрасна както при нас, така и в другите държави от концерна и от 6 години съществува и международен конкурс за европейска фасада „Life Challenge. Това наложи промяна в категориите на нашия конкурс, които в момента са 5 и напълно съответстват на международното състезание. Така ние имаме възможност да изпратим до 30 български фасади, които са номинирани от българското жури, да се състезават на европейско ниво. Също така българската „Фасада на годината ще се провежда вече на две години, което съответства и на честотата на международния конкурс.

- Какви са вашите наблюдения в досегашното издание на конкурса? Какво ви направи най-силно впечатление при участващите фасади?

- На първо място съм впечатлен от много добрата архитектура. Разбира се, архитектурният проект е своеобразна картина, всеки субективно я възприема. Но все пак смятам, че проектите стават все по-добри и могат да отидат със самочувствие да се състезават на международно ниво.

Все по-рядко обясняваме на кандидатстващите, че вложените продукти трябва да бъдат в системни решения, т.е. да са изпитани да работят съвместно. С течение на годините нашата строителна гилдия успя да изгради добра строителна култура и взискателност.

- Имаше ли изненади при кандидатурите?

- Конкурсът „Фасада на годината е много демократичен. Разрешени са всякакви комбинации, стига 66% от фасадата да бъде изпълнена с материали „Баумит.

В тазгодишните обекти можем да видим смели цветови комбинации, съчетание на стъкло и топлоизолационни системи, на дърво и камък с мазилки, както и различни креативни ефекти по фасадата, постигнати с нашите продукти от серията „Дизайн – например металически или лазурни оттенъци и оригинални структури.

Приятно сме изненадани и от качеството на санираните блокове по правителствената програма. От Габрово имаме 6 сгради, участници в конкурса, които показаха съчетание от отлични цветови решения и качествено изпълнение.

Да не пропусна и умелата реставрация на исторически сгради. Там постиженията също са впечатляващи.

- На какво наблегнaхте в експертизата и оценката си на фасадните сгради като дългогодишен член на журито в конкурса?

- За мен много важен е архитектурният силует и вписването му в околното пространство. Обичам и смелите, креативни решения, особено при цветовите съчетания и структурирането на фасадната повърхност. Иска ми се да се разчупи скуката от еднообразната фасада и да се даде предимство на оригиналността, както е било при майсторите строители в началото на 20-и век. Надявам се в следващия конкурс да имаме повече такива сгради.

Други от От страната и света

Линейка, тръгнала да помогне на бебе, пропадна в необезопасен изкоп в Казанлък

Линейка пропадна в необезопасен изкоп на ул. "Петьо Ганин" в Казанлък, съобщава БНТ. Спешните медици са отивали на адрес, за да помогнат на бебе, когато автомобилът им пропада в изкопа

Димитър Ганев, "Тренд": Може да имаме рекорд - 9-партиен парламент

7 партии са сигурни в парламента, две са близо до бариерата. Може да имаме рекорд. Ще бъде много трудно да се състави правителство, ще са нужни 4 партии

Соломон Паси: Само Русия печели от конфликта ни със Северна Македония

Само Русия печели от конфликтите между България и Северна Македония, от това, че се вбива клин между Скопие и Европейския съюз. Това обясни председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси пред Би Ти

Нели Куцкова: В съдебната система тече нещо подмолно

Притеснявам се, че в съдебната система в момента тече нещо подмолно, водят се някакви пазарлъци, които не излизат на светло. Ако всичко, което се случва около предстоящите избори във върховните

Черква в Радомир кандидатства за субсидия за соларен покрив

Черквата „Св. Димитър" в град Радомир изготвя документи, с които да кандидатства по проект за изграждане на фотоволтаична централа, съобщи БТА .  Соларни панели ще бъдат монтирани в южната част на

>