Втори съд: 16 години затвор за акушерката, била бебето Никол

17.11.2019 20:47

Намалиха първата й присъда с 2 г. , обезщетението от 400 000 лв. остава

16 г. затвор за опит за убийство на новородено - това е наказанието, което Софийският апелативен съд отреди на акушерката Емилия Ковачева. То е с 2 г. по-малко от присъдата, която тя получи на 15 септември 2017 г. при първото разглеждане на делото от Софийския градски съд.

Решението е взето от 3-членен състав на САС с председател Алексей Трифонов в края на октомври, но още не е оповестено официално наред с мотивите.

Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите на битото бебе Никол. Тя бе обвинена, че е удряла пеленачето по време на нощна смяна в столична болница през април 2015 г. Тогава Никол е само на 4 дни.

Според прокуратурата на 18 април 2015 г. от 1,49 ч до 3,12 ч акушерката е ударила бебето поне 39 пъти. На записите от камери се виждали притискания с ръце по главата на детето и душене. Още на първа инстанция обаче е отхвърлено първоначалното обвинение, че акушерката е налагала бебето със стъклено шише за хранене.

Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г.

“Не сме подавали такава молба и в края на процеса в апелативния съд”, каза адвокатката ѝ Жанет Желязкова. Тя се въздържа от коментар на мотивите на последното съдебно решение, докато не бъдат публикувани.

По време на процеса защитата поиска да се установи дали акушерката е страдала от синдрома на бърнаут (професионално прегряване), тъй като била близо 36 ч на работа без почивка. Заключението на вещите лица обаче е, че няма такъв синдром. След побоя малката Никол отключи епилепсия.

Решението на апелативния съд е взето от състав с председател Камен Иванов, бивш член на ВСС. Съдия докладчик е Алексей Трифонов. Той, докато вървеше процеса, бе избран за шеф на градския съд в София. 

Други от От страната и света

Фердинанд, който ни направи независими

Заради двете национални катастрофи абдикира, обвиняват го, че е високомерен, но се разплаква, когато с влак напуска България Дошло е крайно време за провъзгласяване на независимостта на България

Православен календар за 22 септември, вижте кои са именици днес

1 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона. Преп. Йона. Преп. Козма Зографски Според преданията Йона бил син на вдовицата, у която живял св. прор. Илия

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

>