Еврошампионът се класира за финалите в последния мач

17.11.2019 20:05
Кристиано Роналдо вкарва 99-ия си гол за Португалия при 2:0 в Люксембург. Снимки: Ройтерс

Германия на континентално първенство

за рекорден 13-и път

Актуалният европейски шампион Португалия се добра до финалите догодина в последния си мач от квалификациите. Кристиано Роналдо и компания трудно биха с 2:0 домакините от Люксембург.

До 86-ата мин обаче резултатът бе само 1:0 за гостите. В същото време в Белград Сърбия водеше с 2:1 на Украйна. Така един гол на Люксембург щеше да прати на Евро 2020 западната ни съседка.

Такъв обаче вкара Кристиано, за да оформи успеха с 2:0 на Португалия и тя ще може догодина да защитава титлата си на шампионата.

В продължението пък украинците изравниха крайното 2:2. Тимът на Андрий Шевченко вече си бе осигурил квота за континенталното първенство.

В него за рекорден 13-и път ще участва Германия. 3-кратният европейски шампион разби с 4:0 Беларус в Мьонхенгладбах. Защитникът на местния “Борусия” Матиас Гинтер откри резултата с пета. Веднъж се разписа Леон Горецка, а 2 пъти - Тони Кроос. Последният не бе вкарвал 2 гола в официален мач за бундестима или “Реал” (М) от полуфинала на световното първенство през 2014 г. при 7:1 над домакина Бразилия.

От тази група за Евро 2020 се класираха и холандците. Затова им стигна блудкаво 0:0 при гостуването на Северна Ирландия.

На европейското догодина ще играе и световният вицешампион Хърватия. В Риека домакините победиха с 3:1 Словакия. Така те са недостижими на върха в класирането на групата. Унгария, Уелс и Словакия ще решат за кой ще е втората квота.

До нея в групата на вече класиралата се Полша стигна Австрия. Във Виена с 2:1 бе победен македонският тим. Австрийците ще участват на второ поредно европейско първенство.

Латвия, която е водена от бившия треньор на “Левски” Славиша Стоянович, падна с 0:1 от Словения в Любляна.

Други от От страната и света

Посрещаме астрономическата есен в Деня на независимостта

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в 15,43 ч. българско време. Тогава Слънцето ще пресече небесния екватор през есенната равноденствена точка

103 години от смъртта на Иван Вазов

Националният литературен музей почита паметта на Патриарха на българската литература с поклонение на гроба му. На 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов

Повечето плодове и зеленчуци поскъпват по борсите

Минимално понижение в цените на някои основни хранителни стоки и същевременно ръст в цените на повечето плодове и зеленчуци се наблюдават през изминалата седмица

Днес повечето музеи в София ще са с вход свободен

Част от основните музеи в столицата ще участват в инициативата Европейски дни на наследството в неделя, като входът им ще е свободен за посетителите Националният политехнически музей се включва в

Днес е денят без автомобили в София

На 22 септември - Денят без автомобили, центърът на София ще е отворен за пешеходно движение. Предвидени са велошествия, ден на отворените врати в Центъра за градска мобилност

>