Бисер Петков: Темата за изплащането на болничните ще продължи да се дискутира

16.11.2019 14:05

Според министър Бисер Петков предложението плащането на първия ден от болничния да не се поема от работодателите ще продължи да се дискутира.

Той коментира ситуацията пред журналисти в Елена и заяви, че има още възможности да се търси решение, като едно от тях, примерно е да се намали броят на дните, които личните лекари разписват като болнични. Сега този брой е 14 дни, но може да се ограничи до седем, посочи министърът, предава БТА.

Според него проблемът с болничните съществува много отдавна, затова и бизнесът преди месеци е организирал дискусия, посветена на темата, като предложението тогава е било да не се изплащат първите три дни от болничния.

Петков подчерта, че решението за болничните е възможно решение, но има и още комплексни мерки, свързани със засилването на контрола, без засягане на правата на осигурените лица.

Министър Бисер Петков отбеляза, че Министерството на труда и социалната политика е заявило в проектобюджета увеличение на заплатите на работещите в Агенцията за социално подпомагане с 15 процента. Той изрази надежда това предложение да бъде одобрено от бюджетната комисия между двете четения, за да спадне напрежението и да не се стига до протестни действия от страна на служителите. Той подчерта, че това е една от формите да бъдат мотивирани хората да работят в социалната сфера и да се ограничи текучеството в системата.

В балканската община Елена министърът на труда и социалната политика беше гост на традиционния празник на Еленския бут.

Други от От страната и света

Иван Кондов: България подкрепя усилията за деескалация на конфликта между Израел и "Хамас"

През първия ден от посещението си в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов се срещна в ООН и с министър-председателя и министър на външните работи и емигрантите на Палестина Мохаммад

Почина дипломатът Милен Люцканов

Почина дипломатът Милен Люцканов, съобщиха от Генералното консулство на България в Ню Йорк. "Той бе голям патриот и приятел на общността ни, на църквата и на училищата ни"

Кола се заби в манитнелата на АМ "Хемус"

Автомобил се заби в манитнелата на АМ "Хемус" тази сутрин. Това стана ясно от сигнали на пътуващи в социалните мрежи. Инцидентът е станал в посока Шумен. Не се съобщава за задръстване

Главчев на прием в консулството ни в Ню Йорк по случай Деня на независимостта

Прием по случай Деня на независимостта бе организиран в българското консулство в Ню Йорк. Официални гости бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов

Привличат нови лекари със стимули, по-добри условия и за пациентите в София

Тези лечебни заведения и диагностично-консултативните центрове трябва да намерят нишата, в която има добавена стойност. 35 са поликлиниките, медицинските центрове и болниците в общинското

>