Починалото в “Пирогов” момченце било с обрив, в детската болница нямало легла, умира за часове (Обзор)

15.11.2019 22:15
Министър Кирил Ананиев разпореди проверка в трите болници, в които е преглеждано момченцето. СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Родителите водили два пъти момченцето си в детската болница “Проф. Иван Митев”.
Минават преглед и през болница “Лозенец”, където му е назначено домашно лечение.
В 8 часа вечерта детето е откарано почти мъртво в “Пирогов”.

- Здравният министър нареди проверка в 3 лечебни заведения

- 3-годишното дете е закарано в “Пирогов” почти мъртво

- Една от версиите е, че е получило сепсис - отравяне

на кръвта от бактерия или вирус

Сепсис е вероятната причина, която може би е довела до смъртта на 3-годишното дете, за което в петък стана ясно, че е починало в “Пирогов” ден по-рано.

Здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - “Пирогов”, университетската “Лозенец” и специализираната детска болница “Проф. Иван Митев”.

Причината е, че момченцето е преминало и през трите, преди да се стигне до фаталния край.

“Изразявам съболезнования на родителите. Назначил съм незабавна проверка на случая в трите болници, през които детето е минало. До сряда трябва да ми докладват и, ако наистина се установи някакво нарушение, може да бъдете сигурни, че ще има наказани”, обяви Ананиев.

За случая разказаха самите родители в писмо до Би Ти Ви.

“Пише ви един съсипан родител, чието

3-годишно

детенце бе убито

от лекарска

небрежност,

егоцентризъм

и високомерие”,

започва то. В него разказват, че завели детето си в четвъртък сутринта в детската болница “Проф. Иван Митев”. По информация на “24 часа” то било с обрив, но без температура и се движело свободно.

В педиатрията обаче чакали 2 часа, но лекарите не им обърнали внимание. Състоянието на детето започнало обаче да се влошава и тогава решили да отидат в болница “Лозенец”, разказват те. 

Прегледът на детето продължил 10-15 минути и му било назначено домашно лечение.

У дома обаче състоянието на момченцето продължило да се влошава и родителите решили да направят втори опит, като го заведат в педиатрията. Отново им се наложило да чакат 2 часа.

“Приеха ни в 15 часа и

два часа

водихме

административни

спорове да го

прегледат

и приемат”,

пишат те в писмото си.

Според зам.-директора на педиатрията доц. Димитър Калайков обаче забавянето нямало, а в регистрите на болницата не фигурира детето да е идвало два пъти. 

“Детето е регистрирано в приемния журнал в 12,20 ч на обяд в четвъртък. Наложило се е да изчака известно време, защото

в същото време

приемахме друго

тежко дете и

търсехме място

за него

Прегледано е в приемния кабинет, назначени са му изследвания, снета му е анамнеза и след като е намерено легло, в 14,10 часа е прието”, коментира той пред “24 часа” .

По думите му два часа след като момченцето е прието вече в болницата, състоянието му рязко се влошава, въпреки че преди това не е било животозастрашаващо.

“Каква е причината, трудно може да се каже. Постепенно се появява и дихателна недостатъчност, която се задълбочава. През цялото време му се прилага лечение, но след като след 4 часа състоянието му не се подобрява, а нашите възможности се изчерпват, детето е преведено в “Пирогов”, защото там имат противошокова зала и могат да направят още нещо”, каза още доц. Калайков. 

Момченцето обаче почива.

Инфекция с

коксаки вирус е

първоначалната

хипотеза

за смъртта

на детето.

Най-често коксаки инфекцията протича с грипоподобни симптоми и минава без специфично лечение.

Проф. Тодор Кантарджиев: Доказахме риновирус

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

В материала от 3-годишното дете, починало в “Пирогов", е доказан риновирус. Изследването е направено в референтната лаборатория по респираторни инфекции и грип на 15 ноември - ден след смъртта на момченцето.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, главен координатор на Експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

Понякога тези вируси могат да причинят тежка пневмония, обясни проф. Кантарджиев. 

Риновирусите, които от 2 месеца се изолират в лабораторията, за което “24 часа” писа, са от групата на ентеровирусите, които се предават не толкова с пръски, а чрез ръцете.

След контакт с вируса, пипайки се по устата, носа или очите, човек буквално ги доставя в лигавиците. От този момент до изявата на симптомите минават не повече от 2-4 дни. Риновирусите “не се боят” от хигиенни средства на алкохолна основа. Затова се препоръчва да се използват мокри кърпички, съдържащи хлорхексидин, предупреди в публикацията проф. Кантарджиев.

На въпрос дали е резонно предположението за усложнения след инфекция с коксаки вирус, професорът отговори, че в Националната референтна лаборатория по ентеровируси на НЦЗПБ за последно коксаки вирус е бил доказан през месец май. Патогенът е открит в материал от тежко болно дете, изпратен от една от столичните болници.

Други от От страната и света

Месец преди да стане на 18 г., Даниел от Перник пребил без причина жената с инсулт, ще го съдят като непълнолетен (Обзор)

След месец в кома жертвата почина - ритал я в главата, докато беззащитно пиела кафе в заведение Умишлено или по непредпазливост 17-годишният Даниел Петров е убил 56-годишна жена инвалид в Перник

Германия не дава на Украйна да стреля с нейни оръжия по Русия отвъд фронта

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА

ЦИК е разрешила задържането на кмета на Минерални бани

Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искендер. Съобщението е публикувано на сайта на комисията днес, 23 септември

Простреляха двама младежи, опитали да подпалят камион край Перник

Двама младежи бяха простреляни в пернишкото село Мещица след скандал. Инцидентът е станал към 3 часа тази нощ, когато група от шест-седем 20-годишни младежи се опитали да залеят с гориво камиона на

Особеният представител по делата скара адвокатите и президента (Обзор)

Те обявиха, че са готови на протестни действия с "всички произтичащи от това последици" Председателят на ДПС Делян Пеевски ги подкрепи и настоя парламентът бързо да преодолее ветото Готовност за

>