Бундестагът одобри закони, свързани с климата

15.11.2019 16:11
Снимка: Ройтерс

Долната камара на германския парламент, Бундестагът, одобри днес свързан с климата важен законодателен пакет, който цели да гарантира, че Германия ще постигне целите си да намали емисиите на парникови газове до 2030 г., предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Това стана след месеци на пазарлъци между християндемократическия блок на канцлера Ангела Меркел и коалиционния му партньор - социалдемократическата партия.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, се стреми да намали до 2030 г. парниковите емисии до 55 процента от нивата им през 1990 г.

Законодателният пакет налага задължения на различни държавни ведомства и ще доведе до увеличаване на разходите на крайните потребители за използване на изкопаеми горива в транспорта и отоплението. Той предвижда през 2021 г. да влезе в сила цена на въглеродните емисии, отбелязва ДПА.

Цената на влаковите билети трябва да падне от началото на следващата година, в резултат на намаляване на ДДС, за да намалеят пътуванията по въздух и с автомобили. Същевременно от 1 април догодина ще поскъпнат билетите за вътрешните полети.

Бундестагът прие също мерки за субсидиране на пътниците, използващи железопътен транспорт, и за реновация на сгради.

Те бяха разкритикувани както от екологични организации, които ги смятат за недостатъчни, така и от икономисти, според които ще бъдат засегнати по-неплатежоспособните граждани.

Данъчните аспекти на законодателния пакет ще трябва да бъдат одобрени и от горната камара на германския парламент, за да влязат в сила. Те ще бъдат обсъдени от Бундесрата в края на месеца, на фона на индикациите, че той може да настоява за промени, отбелязва ДПА.

Горната камара на германския парламент представлява 16-те провинции в страната.

Зелените, които са част от управляващата коалиция в девет провинции, могат да забавят или блокират законодателния пакет.

Високопоставен представител на екологичната партия заяви, че мерките не са нито бързи, нито ефективни в достатъчна степен.

Други от От страната и света

Нафпавокът на пазителката баба Дешка е по-вкусен и от прошуто

Надка Кротева е легендарна в Разложкия край със своята къща за гости, знаят я и в Италия с нейното уникално месо Какво е нафпавок? С тази дума от района на Разлог е назовано мехурче

Хванаха 16 пияни и 18 дрогирани шофьори за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 16 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Експерти от пет области обсъдиха в Русе мерки за справяне със зависимостите на учениците

Областна среща за предотвратяване разпространението и употребата на наркотични вещества в училищата се състоя днес в зала „Свети Георги" в Община Русе

ОУ „Любен Каравелов" дари 1500 лв. за закупуване на пожарогасители за доброволците на Община Русе

Ръководството на Основно училище „Любен Каравелов" – Русе в лицето на директора Веселка Николаева дари днес 1500 лв. на Доброволното формирование към Община Русе

Година и половина затвор и глоба от 10 хил. лв. за трафикант на мигранти

Осъдиха на година и половина затвор и 10 хиляди лева глоба мъж, опитал да вкара мигранти в страната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  На 04.11.2023 г

>