ПК „Струмешница“ в Петрич – модерна и устойчива кооперация с поглед към бъдещето

01.12.2018 13:07
Георги Ичконов, председател на ПК „Струмешница“

В навечерието на 130-ата годишнина от създаване на кооперативното движение в България Централният кооперативен съюз и кооперативните организации в цялата страна продължават да търсят най-успешния път, за да работят в полза на своите членове и обществото и да участват активно в социално-икономическия живот на страната. Най-лесният начин кооперативните идеи, принципи и ценности да достигнат до хората е, когато кооперациите са неизменна част от тяхното ежедневие и от развитието на населените места, в които осъществяват своята дейност.

Потребителна кооперация „Струмешница“ в Петрич е член на

ОКС Благоевград и една от водещите в системата на ЦКС. Основната й дейност е търговия на дребно, но кооперацията осъществява и хлебопроизводство.

И в двете дейности среща трудности, но реализира ръст в печалбата, който към края на миналата година е двойно по-висок в сравнение с предходни години. Кооперацията

стопанисва 20 обекта, чрез които обслужва 17 населени места.

Благодарение на добрата инвестиционна и стопанска политика на Управителния съвет и на нейния председател Георги Ичконов кооперацията ежегодно извършва модернизиране и обновяване на търговските си обекти.

Както много други кооперативни организации, така и ПК „Струмешница“ в Петрич стопанисва обекти както в големи, така и в малки населени места. Едно от основните предимства на магазините от търговска верига КООП е, че те са близо до потребителите и вече са неразделна част от живота на хората. Предлагането на качествени стоки на достъпни цени в съчетание с индивидуално отношение към всеки клиент прави пазаруването удоволствие, а магазините на ПК „Струмешница“ са

предпочитано място за пазаруване в региона.

Професионално подготвените кадрите са другият важен фактор за успех. В петричката кооперация с голямо желание и много идеи работят 75 човека, които са специалисти в своята област. Голяма част от тях са млади хора, които обичат работата си и допринасят за развитието на кооперацията със своите идеи. Затова привличането на млади хора ще продължава да бъде от основните приоритети на кооперацията.

ПК „Струмешница“ в Петрич не спира да популяризира своята дейност, като предоставя информация за същността на кооперативния бизнес модел, организационната, правна и управленска структура на кооперативните организации и провежда активни рекламни кампании в местните медии. За младите е важно да се запознаят с възможностите, които кооперацията предоставя за тяхното бъдеще и реализация, както и да осъзнаят уникалността на кооперативния бизнес модел, основан на кооперативните принципи и ценности.

Със своята активна обществена, стопанска и социална дейност

ПК „Струмешница“ в Петрич е

уважаван бизнес партньор

и работи успешно с всички държавни и общински институции в региона.

Получава и уважението на хората, които с удоволствие присъстват на празниците, организирани на територията на община Петрич, голяма част от които се подпомагат финансово от кооперацията.

ПК „Струмешница“ се включва активно и в инициативите, организирани от Централния кооперативен съюз и ОКС Благоевград и така допринася за популяризирането на кооперативния бизнес модел в страната.

Дългият път, който ПК „Струмешница“ в Петрич е изминала до днес, грижата за членовете, работещите и клиентите са я превърнали в устойчива и модерна структура, в която всички работят със самочувствие, че заедно постигат поставената цел. Те продължават да превръщат своята кооперация в организация, която по нищо не отстъпва на конкурентите в страната и на европейските кооперации.

„Председател съм на ПК „Струмешница“ в Петрич от март 1990 година. Застанах начело на кооперацията в един нелек за нея и за страната период.

Още тогава, отчитайки реалностите на времето, започнахме реконструкция и модернизация на материалната база. Тя премина през няколко етапа - обновяване на старите търговски обекти и строителство на нови. Това бе смело решение на Управителния съвет на кооперацията, което се осъществи с финансовата подкрепа на ЦКС и ни даде възможност да сме атрактивни на пазара, да натрупаме финансови ресурси и да се развиваме като съвременна търговска структура.

Гордеем се, че днес в центъра на Петрич притежаваме многофункционална сграда, включваща офиси, заведение за обществено хранене, модерен супермаркет и склад на едро, както и други два търговски обекта в града.

Не се притесняваме от конкуренцията, а напротив – мотивирани сме да поддържаме винаги високо ниво на обслужване и да предлагаме богат асортимент от стоки, както и продукти с марката КООП. Конкуренцията ни позволява да отчитаме навреме своите грешки и да бъдем иновативни в отстраняването им. Така успяваме да бъдем конкурентоспособни в региона.

Постигнатите резултати доказват, че това е правилната посока. Затова ще продължим да търсим нови начини за мотивиране на нашите членове, за развитие и за достигане на по-високи пазарни позиции.“

Други от От страната и света

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

>