"Политико": Разследването за импийчмънт показва вътрешните демони на Тръмп

15.11.2019 10:08
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Жесток ден за президента - както в случаите с Клинтън и Никсън, разследването за импийчмънт вади на показ вътрешните демони, пише "Политико" по повод слушанията в Камарата на представителите, които трябва да установят дали Доналд Тръмп е използвал поста си за политическа облага.

Според изданието разследването за импийчмънт е конституционно упражнение за разделението на властите, действена проява на върховенството на закона.

Но началото на публичните слушания в сряда напомни, че в съвременната епоха тази процедура всъщност е жестоко упражнение по психологическо демаскиране.

От показанията на свидетелите излязоха водещи новини, но те засягаха предимно детайлите. В много по-голяма степен денят даде жив портрет на Тръмп като вманиачен тиранин, надменен в действията си, безцеремонен търгаш по отношение на военната помощ за съюзник, който е в обсада, сякаш става дума за сделка за имот в центъра на града, подчертава "Политико". Според изданието настоящата процедура по импийчмънт се вписва в съвременната история на скандалите в Белия дом. Тенденцията е президентите да бъдат преследвани заради своята същност - мъже с натрапчиви и раздразнени амбиции и потребности.

Понякога историците, продължава списанието, спекулират какъв би бил президентът Никсън, ако от неговите положителни качества - изкусен оператор в световната политика - бяха отстранени отрицателните му черти, грубостта и параноята. Същата фантазия може да приложим и към Бил Клинтън - ако неговата могъща дарба да убеждава и влияе беше някак отделена от склонността му към изневяра и липсата на дисциплина в личния живот.

Разбира се, не можем да си представим какъв би бил резултатът от такова разделяне. При всички случаи, скандалите бяха проекция на фундаменталния характер, произтичаща от едни и същи вътрешни подтици да се постигне успех на всяка цена. И ако един ден Тръмп и Клинтън играят отново голф, както са правили в миналото, дълго ще разговарят за сходните си преживелици, заключава "Политико".

Бил Клинтън посъветва Тръмп да не обръща внимание на импийчмънта, да остави нещата в ръцете на своя екип и да си върши работата, съобщава вестник "Хил", като се позовава на телефонно интервю с Клинтън пред Си Ен Ен. "Моето послание би било: вижте, вие сте нает да вършите работа", казал бившият президент в отговор на въпрос от студиото.

По думите му човек не може да върне отминалите дни и всеки нов ден е "възможност да се направи нещо добро". "Бих си казал: аз имам адвокати и хора от екипа, които да се занимават с разследването за импийчмънт и те трябва да свършат всичко", а междувременно "аз ще работя за американския народ", цитира изданието думите на демократа Клинтън по адрес на републиканеца Тръмп.

"Хил" припомня, че когато бе в процедура по отстраняване от поста, Бил Клинтън одобряваше законодателни актове и работеше по дневния си ред, докато сега Тръмп често казва, че няма да сътрудничи с Конгреса, докато демократите в Камарата на представителите го разследват. Такова поведение излага на риск усилията на президента до прокара една търговска сделка и да одобри закон за намаляване на цените на лекарствата, както и по други въпроси, отбелязва вестникът, специализиран в отразяване на работата на Конгреса.

Рейтингът на президента на САЩ е нараснал с два пункта до 48 на сто след началото на откритите заседания по разследването за импийчмънт, сочат данни от консервативната социологическа агенция "Расмусен", цитирани днес от лондонския "Таймс".

Според вестника това е признак за лоялност сред републиканците и резултат от посланието на партията, че предприетата от демократите процедура е лов на вещици. Проучването е било извършено след показанията на Уилям Тейлър, дипломат в Киев, че Тръмп е бил дочут да говори за намеренията на украинците да разследват демократа Джо Байдън и неговия син Хънтър.

Други от От страната и света

МВР: 345 сигнала за нарушаване на изборното законодателство

Към 10 ч. днес в структурите на Министерството на вътрешните работи са получени 345 сигнала за нарушаване на изборното законодателство,  съобщи на брифинг Митко Димитров

Тайнствен гроб на нов вампир разкриха на Перперикон

Гроб на покойник, с изпълнени върху тялото ритуали против вампирясване, е открит по време на тазгодишните разкопки на Перперикон, каза за БТА ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров

Масово лъжат и с есемес, вземат хиляди, уж били такса от 50 стотинки

Фишингът е най-голямата заплаха онлайн, ГДБОП свали 66 измамни сайта Фишингът вече не е само в мейла, но все по-често е и в есемесите. Това сочат данните на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП

Разнопосочно движение в ранната търговия на Европейските борси

Европейските фондови борси откриха смесено днешната си търговска сесия, като инвеститорите оценяват резултатите на множество компании от региона, съобщава Си Ен Би Си

Аутопсията на Лиъм Пейн показа: В кръвта му е открит „розов кокаин“

Британският певец и бивш член на One Direction Лиъм Пейн почина миналата седмица на 31-годишна възраст, след като падна от третия етаж на хотелска стая в Буенос Айрес

>