В."Слободен печат": Мицотакис ще се бори Северна Македония да получи дата за преговори с ЕС

15.11.2019 10:01
Кириакос Мицотакис СНИМКИ: Ройтерс
Зоран Заев

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се бори да получим дата за преговори с ЕС, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев снощи след среща с гръцкия премиер в Солун в рамките на икономическа среща на високо равнище, пише в. "Слободен печат".

Мицотакис е споделил как са вървели дискусиите на Европейския съвет, на който отново бяха отложени преговорите със Северна Македония. "Много ми е приятно, че премиерът на приятелска Република Гърция ще се бори нашата страна да получи дата за преговори", заяви Заев.

В. "Вечер" посочва, че срещата на Заев и Мицотакис е преминала в приятелска и конструктивна атмосфера. Двамата се съгласили, че започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС ще има огромен принос за сигурността и стабилността в региона и ще бъде допълнителен подтик за икономическите отношения на Скопие и Атина, които след подписването на Преспанското споразумение бележат възход.

Вестникът отбелязва, че Гърция е вторият най-голям търговски партньор на Северна Македония и трети най-голям инвеститор в тази страна.

Сътрудничеството с Русия не е алтернатива на ЕС и НАТО, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев вчера на откриването на македонско-руски форум в Скопие и обеща разширяване на икономическото сътрудничество с Русия, съобщава в. "Независен весник".

Заев подчерта, че сътрудничеството с Русия не означава отдалечаване от евроатлантическите перспективи на страната или някакъв вид отговор на ЕС, а единствено възможност за сътрудничество, което съществува и между Русия и Германия, Франция и Холандия. Той посочи, че акцент в сътрудничеството с Русия ще бъде поставен на земеделието, енергетиката и храните.

Други от От страната и света

Командоси хванаха жена да отглежда друсана марихуана в София

Жена бе задържана да отглежда друсана марихуана при акция на столичното 5-о РУ и колегите им от сектор "Кобра" в СДВР. Акцията била в понеделник в квартал „Христо Ботев"

Четирима мъже отвлякоха жена от подлез в Мездра, избягала от единия заради тормоз

Нападение и отвличане в Мездра заради любовна драма, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 20 октомври вечерта. В полицията в Мездра е получен сигнал от 22-годишен мъж, който обяснил

Пазарът на нови автомобили през септември се свива и в България, и в ЕС като цяло

Пазарът на нови автомобили в страните от Европейския съюз е продължил да се свива и през септември (-6,1 на сто). Спад на продажбите е отчетен на годишна база в повечето водещи пазари в ЕС

Почитаме свети Патриарх Евтимий като покровител на целия български народ

Точно преди една година Българската православна църква учреди нов празник в църковния ни календар – Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски, съобщава БНР

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца, съобщиха от полицията. Пътнотранспортно произшествие е станало на 21 октомври около 20:30 часа по пътя Силистра – Добрич

>