CNN: Никой лидер не е успявал да получи от Тръмп това, което иска така, както Ердоган

15.11.2019 09:53
Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган

Разнопосочна равносметка за посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Съединените щати представят турските вестници днес. Докато според проправителствените издания турският лидер е "получил желаното", а антитурските среди в САЩ са "научили урока си", опозиционни вестници обръщат внимание на запазващия се проблем с руските ракети С-400 и на "нестихващата любов на Америка към ПКК и ФЕТО".

В. "Йени шафак" пише, че на срещата в Белия дом между двамата президенти са се присъединили и сенатори по идея на Доналд Тръмп, който поискал от Ердоган лично да ги убеди в тезите на Турция. В дневния ред на обсъждане във Вашингтон е бил въпросът за Ферит Абди Шахин, известен и като Мазлум Кобани, ръководител на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Ердоган е представил на Тръмп и на сенаторите видеозапис за "терористичните действия, в които е замесен Кобани", от който, както турският президент посочва, американският му колега бил силно впечатлен. Отделно Ердоган показал на Доналд Тръмп таен документ, отнасящ се до Мазлум Кобани, изпратен от ЦРУ до турската разузнавателна служба.

"Ердоган обясни на антитурския фронт в САЩ истината за т.нар. арменски геноцид и за СЗН и техния главатар Ферхат Абди Шахин и каза, че те са "научили урока", пише в. "Стар". По думите на турския лидер кръгове от противници на Тръмп полагат големи усилия да навредят на двустранните отношения. Ердоган е обяснил на Тръмп също така, че политизирането на исторически събития е голяма грешка, а различията трябва да се преодоляват чрез диалог.

В този контекст "Стар" обръща внимание на факта, че след срещата с Ердоган сенаторът републиканец Линдзи Греъм е попречил на гласуването в Сената на резолюция, признаваща за геноцид убийствата на арменци в Османската империя през 1915 г. Турският вестник цитира също оценки в американски медии, че "Ердоган е получил всичко, което е искал". "Никой лидер не е успявал да получи от Тръмп това, което иска така, както Ердоган", коментира Си Ен Ен.

"Лидерът, който получи това, което желаеше", гласи заглавието на в. "Тюркие". Западни издания коментират, че срещата в САЩ е завършила в полза на Турция, пише турският вестник и помества някои от оценките в чуждия печат. Според "Ню Йорк таймс" Тръмп е признал, че Ердоган има право по въпроса за бежанците, "Уолстрийт джърнъл" цитира думите на Тръмп, че е "голям фен" на Ердоган, "Индипендънт" смята, че нещата са се развили в полза на Ердоган и отбелязва, че малцина са лидерите, които при администрацията на Тръмп са посещавали два пъти Белия дом, а "Велт" посочва: "Ердоган върна писмото (грубо писмо на Тръмп до Ердоган по повод операцията в Сирия, бел.ред.), Тръмп премълча".

Вестник "Карар" отбелязва обаче, че "след взаимните жестове, САЩ са обявили условието си", а именно, че Турция трябва да намери решение на проблема с руските системи за противовъздушна отбрана С-400, за да може да бъде осигурен напредък със страната по други въпроси.

В. "Джумхуриет" цитира мнението на Кемал Кълъчдароглу, лидера на водещата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП), според когото турската делегация се е върнала "без никакъв резултат". "Какво ще стане с двата и половина милиарда, дадени за С-400", попита опозиционният лидер. Както посочва вестникът, Ердоган не е успял да убеди САЩ за ракетните системи. "Джумхуриет" цитира мнението и на бившия посланик Улуч Йозюлкер, според когото "макар да е изглеждал мекушав, Тръмп не е отстъпил по нито една тема".

"Любовта на Америка към ПКК и ФЕТО не стихва", пише в заглавие опозиционният в. "Сьозджу", като посочва, че по въпроса за СЗН Турция е получила от американския министър на отбраната Марк Еспър посланието, че помощта на САЩ за сирийските кюрдски бойци ще продължи, а що се касае до ФЕТО, както посочил самият Ердоган, изглежда САЩ "не се намират на очаквания от нас етап относно екстрадицията" на лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен.

Други от От страната и света

Командоси хванаха жена да отглежда друсана марихуана в София

Жена бе задържана да отглежда друсана марихуана при акция на столичното 5-о РУ и колегите им от сектор "Кобра" в СДВР. Акцията била в понеделник в квартал „Христо Ботев"

Четирима мъже отвлякоха жена от подлез в Мездра, избягала от единия заради тормоз

Нападение и отвличане в Мездра заради любовна драма, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 20 октомври вечерта. В полицията в Мездра е получен сигнал от 22-годишен мъж, който обяснил

Почитаме свети Патриарх Евтимий като покровител на целия български народ

Точно преди една година Българската православна църква учреди нов празник в църковния ни календар – Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски, съобщава БНР

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца, съобщиха от полицията. Пътнотранспортно произшествие е станало на 21 октомври около 20:30 часа по пътя Силистра – Добрич

Условията за туризъм в планините са много добри

Условията за туризъм в планините са много добри, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба на Българския червен кръст. В по-високите части на планините духа слаб до умерен вятър

>