Петър Витанов към кандидата за комисар по транспорта: Как ще се борите със смъртността по пътищата?

15.11.2019 08:05
Петър Витанов

„Пътната безопасност е един от най-сериозните проблеми в транспортния сектор в ЕС. Все още има редица държави, в които броят на смъртните случаи по пътищата е много висок и не намалява. Как ще се справите с този сериозен проблем?“ попита ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов кандидата за комисар по транспорта Адина Валеан.

Г-жа Валеан бе изслушана, след като предходното предложение за комисар от Румъния Рована Плъмб бе отхвърлено от Правната комисия на ЕП.

Тя подчерта, че е разработена стратегия за нулев процент на смъртни случаи до 2050 г. и за намаляване на сериозните физически наранявания до 2030 година. Според нея, няколко са областите, които изискват намеса, за да се увеличи пътната безопасност: инфраструктура, поведение на шофиращите, състояние на превозните средства. Освен това, модернизиране чрез интелигентни пътни системи.

Витанов подчерта въвежданите от различни европейски градове входни такси и забрани за движение, включително т.н. дизелови забрани и голямото им влияние както върху превозвачите, така и върху собствениците на леки автомобили.

На въпрос какви мерки се предлагат за справяне с настоящата ситуация при липсата на хармонизирана рамка на правилата за достъп до градска среда на пътни превозни средства на равнище ЕС, г-жа Валеан изведе на преден план необходимостта от интегриран подход за решаване на основните проблеми в градовете - качеството на въздуха, задръстванията. Тя добави и значението от въвеждането на нови видове мобилност, споделените превозни средства, електронната мобилност.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 22 октомври - Гроздето супер заради жега + суша, но виното 10% по-скъпо

Само в "24 часа" на 22 октомври четете: Купуват по-малко бензинови коли, но качват цени, за да стигнат тези на ток За производителите на автомобили в Европа предстои "Есен на ужаса"

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

>