4-ма пробваха до последно да осуетят Иван Гешев да е главен прокурор, но 20 го избраха (Обзор)

14.11.2019 22:57 Ана Михова
Сотир Цацаров и Иван Гешев след края на заседанието
Цветинка Пашкунова, Сотир Цацаров и Лозан Панов на заседанието на ВСС
Атанаска Дишева

Сотир Цацаров: Кандидатурата му е неудобна и затова е тази истерия

Иван Гешев е новият главен прокурор на България. Въпреки напрегнатото заседание, безкрайните процедурни хватки в опит да се забави гласуването и много лични нападки между членовете на Висшия съдебен съвет 20 от кадровиците го подкрепиха за втори път. Очаквано, 4-ма гласуваха “против” - Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. От заседанието отсъстваше Красимир Шекерджиев, който на 24 октомври беше “против” Гешев.

Новото гласуване се наложи заради отказа на президента Румен Радев да подпише указа за избора на Гешев. Той върна кандидатурата му на 7 ноември.

Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на професионалната общност. Благодаря им, че

не се поддадоха

на политическия

натиск,

каза Гешев след вота.

Докато кадровиците спореха, около сградата на ВСС имаше два малобройни митинга - в подкрепа и срещу Гешев. 

Началото на петчасовия дебат сложи в 10 ч шефът на ВКС Лозан Панов. Той поиска да се открие напълно нова процедура за избор на главен прокурор. Наложи се говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева да припомни, че номинацията на Гешев е след разговори със съсловните организации на прокурорите и следователите. Както и че е търсен кандидат, който отговаря на потребностите на прокуратурата. Предложението на Панов беше подкрепено от Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, която отсъстваше при първото гласуване.

“Само прегласуване лишава президента от действителната му власт”, аргументира се Дишева, която многократно взимаше думата по време на дискусията. После дебатът се завъртя около това дали президентът е изложил мотиви при връщането на избора на Гешев.

Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВАС Георги Чолаков обясниха, че всъщност аргументи в юридически смисъл на думата няма.

“Никой не

омаловажава

казаното от

Румен Радев

Но нека не спекулираме, че има мотиви. Няма мотиви. Позицията на президента заслужава уважение”, каза Цацаров. След двучасови разпалени дискусии по процедурата с 20 гласа “за” кадровиците решиха да продължат с избора на Гешев, както е по конституция.

Не по-малко разгорещена бе и втората част на заседанието - прегласуването. Главните роли пак бяха за Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Има ли политическа намеса при избора на Иван Гешев?, попита Керелска. И още: Как и къде се избират тримата големи?. Така тя направи препратка към реплика на Цацаров от първото гласуване на 24 октомври, в която той подчерта, че е един от малцината в състава на ВСС, които добре помнят “в кои две други сгради” освен тази на съвета е бил избран шефът на ВКС Лозан Панов.

Не съм реферирал към процедурата в момента, всичко, което казах, беше за избора на Лозан Панов, обясни главният прокурор.

Говорих за приликите и разликите между двете процедури. Търсейки възможност за протакане и да не се стигне до гласуване, вие задавате въпроса на Панов, не на мен. Аз помня много неща, имам много добра памет.

Нямам

никакво

намерение

да пазя

авторитета

на Панов

Бил съм съдия, знам какво значи върховен съдия, помня Румен Янков, помня Лазар Груев (бивши председатели на ВКС). Авторитетът на председателя на ВКС, на длъжността изисква да не се заравяме в тези подробности, каза Цацаров.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев настоя Панов да каже в кои две сгради е бил избран. Тогава той уточни, че двете сгради, в които се е видял с Цацаров преди избора, били Върховният административен съд и “Пирогов”, където лежал след катастрофата. Последваха няколко декларации на членове на ВСС, че никой не им е оказвал натиск да гласуват за Гешев.

Разговори съм водил само в тази сграда, единствено с членове на прокурорскатка колегия”, обяви Огнян Дамянов.

Аз съм съдия, никой не е формирал моето мнение, не съм говорил с политици, декларира и Севдалин Мавров.

Наложи се правосъдният министър Данаил Кирилов да призове кадровиците да не превръщат заседанието в “клетвено”.

В крайна сметка изборите може би са два – първият е този начело на прокуратурата да застане прокурор. Аз смятам, че този прокурор може да е Иван Гешев. Другият избор е относно институционалната подкрепа и на гражданското общество. Никога не бива да поставяме двете неща на различни плоскости. Професионалната подкрепа е също толкова важна. Пак казвам – абстрахирам се от личните нападки и внушенията за политическо влияние.

За част от

политическите

сили, които

стоят

зад протестите

отвън, може и

да има удобна

кандидатура

Тази на Иван Гешев е неудобна и затова е тази истерия. Нека не бъдем лицемерни, обясни главният прокурор и последва гласуване.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов нормално е указът за назначаването на Гешев да бъде подписан между 3 и 7 дни. В противен случай би било сигнал към конституционните норми.

ВСС изпрати веднага на Радев предложението Иван Гешев да е следващият главен прокурор.

Съдийката Атанаска Дишева,

чийто съпруг бил в

“Да, България”, се чувствала

заплашена от Гешев

От вас ще излезе прекрасен общински съветник. Тази реплика на Иван Гешев към Атанаска Дишева от съдийската колегия я накарала да се страхува. “Възприемам я като заплаха”, каза тя пред ВСС.

Двамата се засекли пред заседателната зала в една от почивките. “По същия начин реагирахте и на моите думи да си говорим на “ти”, репликира я главният прокурор Сотир Цацаров.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък я предупреди да не обижда 6000 общински съветници. “Аз съм бил общински съветник, нищо обидно няма в това”, каза той. И попита Дишева дали съпругът ѝ е успял да стане общински съветник. Тя обясни, че мъжът ѝ не е бил кандидат за общински съветник. Бил за 4 месеца в “Да, България”, но от 2 г. не е в партията. Тя е омъжена за адвокат Генади Дишев, който бе кандидат за депутат в Ловеч от партията на Христо Иванов на последните парламентарни избори.

“Аз съм човек, който говори каквото мисли и официално, и неофициално. Трима от членовете на ВСС говориха днес политически - Панов, Дишева и Керелска. Затова в почивките казах на г-жа Дишева, че от нея ще излезе един великолепен общински съветник. Когато приключи моята кариера в прокуратурата, с удоволствие бих станал общински съветник”, каза по-късно Гешев. Между Дишева и Кирилов имаше и друг любопитен диалог. Той я упрекна, че чете от лист с шрифт като този на Лозан Панов. Тя пък му отговори, че чете от сайт.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>