Оставка на Банов за Ларгото иска БСП. Министърът: Здравата ми карловска глава не пада лесно (Обзор)

14.11.2019 22:40
БОИЛ БАНОВ
Лошият ремонт на Ларгото беше повод за скандала “Ало, Банов съм”.
Александър Симов и други депутати от БСП поискаха отново оставката на Банов в изявление от Народното събрание.

Той видя заговор в скандала по проваленото обжалване на ремонта, сезира прокуратурата

От БСП отново разпалиха скандала “Ало, Банов съм” и поискаха оставката на културния министър. Поводът - пропуснат е срокът за обжалване на съдебното решение, с което

държавата

да си върне

754 хил. лева

за ремонта на Ларгото.

Министерството на културата заведе дело през 2017 г. срещу консорциума, който изгради обекта, заради забавяне и неизпълнени работи. Софийският градски съд отхвърли жалбата на МК, след това същото направи и апелативният съд, а последната възможност - Върховният касационен съд, е пропусната заради изтичане на срока, става ясно сега.

“Министерството е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хил. лв. Това показва, че всичко, което изкарахме като информация, е абсолютно вярно. Виждаме, че

отговорността за

този скандал ще

понесе някаква

юристка

на незначителен пост”, обяви депутатът от БСП Александър Симов в парламента вчера. Червените призоваха Бойко Борисов да поиска оставката на министър Банов.

“Явно целият сценарий бе да ми се вземе главата много по-рано, но моята е здрава карловска глава и не пада лесно”, отвърна той по-късно.

В началото на тази година острие на атаката “Ало, Банов” бе настоящата евродепутатка от БСП Елена Йончева. Тя пусна запис от телефонен разговор, в който според нея министърът дава указания как да се поправят документите на фирмата строител на втория и третия етап от Ларгото, за да не дължи неустойка от над 700 хил. лв. заради забавянето.

Йончева обясни, че получила диска в депутатската си пощенска кутия, но унищожила оригинала на записа, след като презаписала файла. Така поради липса на данни за престъпление спецпрокуратура отказа да образува производство.

Причината да се изтърве срокът са действията на служители от правната дирекция на министерството, обясни Банов на пресконференцията си вчера. Именно тук той видя сценарий.

“Тези действия

не са случайни.

Служителите,

които стоят зад

този акт, не са

от 1-2 години

Те работят тук от повече от 10 г. Такава грешка е невъзможна, особено в онзи момент”, категоричен бе Банов.

В момента се разследвали двама служители на министерството, след като в сряда напусна директорът на дирекция “Правнонормативна дейност и обществени поръчки” Татяна Цветанова - чиновничката “на незначителен пост”, която БСП визира.

Министърът допреди няколко дни изобщо

не е знаел,

че е изпуснат

срокът

за обжалване.

“На 12 февруари, 10-ина дни след атаката към мен, в МК на втора инстанция постъпва определение на съда, че губим делото срещу консорциума, строител на Ларгото. Срокът за обжалване на документите е бил 12 март. Допреди няколко дни това, което знаехме аз и което ми каза главният секретар, е, че чакаме насрочване на дело за трети етап във ВКС. Не ни е било съобщено, че има друго развитие по делото освен това”, обясни Банов.

Едва преди дни разбрал, че служителката от правната дирекция, която се занимавала с делото, е закъсняла да внесе жалбата с един ден.

След 10 дни съдът върнал, че е изпуснат срокът, но тя, отново без знанието на него и главния директор, обжалвала с мотива, че е пуснала документите по пощата на 12 март и те затова са закъснели. Според Банов това е манипулация, защото документите са били предадени на ръка. А казусът, по който се е произнесъл съдът преди дни и който предизвика сегашната атака на БСП, бил именно по жалбата на служителката.

“Тези действия не минават и не се съгласуват с министъра. На второ място -

колко трябва да

ти е акълът,

след като тогава

ме разследва

прокуратурата?

Това може да го роди болен мозък”, вбеси се Боил Банов.

Той е назначил дисциплинарен съвет. Бе категоричен, че всеки служител, положил подпис под документите, ще бъде наказан, както и тези, за които се установи, че по някакъв начин са участвали. А лично той щял да даде документите на прокуратурата.

“Информирал съм премиера и той ми каза да кажа на хората какво се е случило, за да знаят. На призивите за оставка на БСП няма да отговарям. Ако съм за оставка, сам ще си тръгна”, отсече той.

Други от От страната и света

Европейските борси бележат лек ръст въпреки напрежението в Близкия изток

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия с лек ръст на индексите въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток след ракетните удари на Иран по Израел и очаквания отговор

Димитър Главчев: Няма да се въвеждат винетки за околовръстното

Категорично не е обсъждано, нито смятаме да въвеждаме винетки по околовръстното на София. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев

Провежда се спецакция срещу купения вот край Разград

Спецакция срещу купения вот се провежда в Разградско, съобщиха от полицията. Обект на проверките са търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места, за които има данни

Арестуваха двама, нападнали зъболекар и обрали здравна служба

Криминалисти от Белоградчик разследват грабеж, извършен вчера призори в село Гара Орешец. Тогава неизвестни разбили входна врата и проникнали в местната здравна служба

Пастир намери труп в канавка до жп линията между Мездра и Враца

Вчера пастир случайно намерил мъртъв мъж в канавка до жп линията между Мездра и Враца. След сигнал до полицията от там установили, че това е 70-годишен мъж от Вълчедръм

>