Икономиката с 3,7% ръст, България е в топ 3 на ЕС (Обзор)

14.11.2019 22:08
Бойко Борисов

Борисов: Продължава своето възходящо развитие

“Българската икономика продължава своето възходящо развитие и това ясно се вижда от новите данни на НСИ”, написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов в четвъртък, малко след като националната статистика разпространи експресните данни за БВП за третото тримесечие и данните за работната сила за същия период.

През третото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт у нас нараства с 3,7% спрямо същото тримесечие на предходната година. Ръстът се дължи главно на крайното вътрешно потребление, но също така и на износа.

Растежът поставя през това тримесечие България в топ 3 на страните членки на ЕС. На първо място е Унгария с 4,8%, на второ - Полша с 4%, а на трето място идва България с 3,7%.

Според икономиста Георги Ангелов ръстът в Унгария се дължи главно на строителството и то на жилищното, което по никаква логика не може да направи този ръст устойчив във времето. Той напомни, че според последната прогноза на Еврокомисията икономическият ръст в Европа ще се забави през следващитие 12 месеца, като само в пет страни членки се очаква ускоряване: България, Дания, Хърватия, Литва и Румъния.

Ръстът в България надвишава леко прогнозата на Министерството на финансите, която гласеше, че за цялата 2019 г. се очаква ръст на брутния вътрешен продукт 3,4%. По-голям е и от прогнозата на Еврокомисията за 2019 г., която първоначално гласеше, че ще е 3,3%, а после бе коригирана на 3,4%.

Това са обаче експресни данни. Малко преди Нова година те ще бъдат коригирани, но това обикновено не променя с много цифрите.

Данните за безработицата през третото тримесечие на 2019 г. също надвишават прогнозите и то с много повече, отколкото предвижданията за БВП. Безработицата е паднала до 3,7% средно за тримесечието и това е исторически най-ниското ѝ равнище, откакто се измерва. Тя е и доста под прогнозираните от финансовото министерство в макроикономическата му прогноза 2019 г. 4,6%, които впоследствие бяха ревизирани на 4,4%.

Благоприятното в случая е, че ниската безработица е съчетана и с нарастване на заетостта, т.е. не се дължи на миграцията и на отлива на население от България. Коефициентът на заетост през третото тримесечие е достигнал 71,4%, което е увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение със същото тримесечие на 2018 г.

Бизнесът ще свива инвестиции догодина

Бизнес анкета, проведена през октомври от НСИ, показва известно свиване и отлагане на инвестициите в дълготрайни материални активи през идващата 2020 г., съобщи НСИ.

През 2019 г. се очаква инвестициите като цяло да са с 10,5% по-ниски отколкото през цялата 2018 г. Прогнозата за 2020 г. сочи, че например в промишлеността се очаква още едно намаление с 9,1% на инвестициите в сравнение с 2019 г., като 34% от тези предприятия, т.е. една трета не предвиждат никакви разходи за придобиване на активи.

Планираните за догодина инвестиции са главно за увеличаване на производствения капацитет там, където се налага. С това са свързани 39,3% от всички планирани разходи за догодина. 29,8% от планираните инвестиции са за замяна на износено оборудване, а 17,8% - с автоматизация на съществуващи процеси. Най-малки като дял са планираните вложения във връзка с екологията, сигурността и по други подобни причини - само 13,1%. Анкетата показва, че повечето мениджъри биха променили намеренията си само в случай че се повиши търсенето.

Други от От страната и света

Главчев: Няма да се въвеждат винетки за околовръстното

Категорично не е обсъждано нито смятаме да въвеждаме винетки по околовръстното. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев. Очаквайте подробности

Провежда се спецакция срещу купения вот край Разград

Спецакция срещу купения вот се провежда в Разградско, съобщиха от полицията. Обект на проверките са търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места, за които има данни

Арестуваха двама, нападнали зъболекар и обрали здравна служба

Криминалисти от Белоградчик разследват грабеж, извършен вчера призори в село Гара Орешец. Тогава неизвестни разбили входна врата и проникнали в местната здравна служба

Пастир намери труп в канавка до жп линията между Мездра и Враца

Вчера пастир случайно намерил мъртъв мъж в канавка до жп линията между Мездра и Враца. След сигнал до полицията от там установили, че това е 70-годишен мъж от Вълчедръм

Започва разширяването на надлеза на "Бакърена фабрика" в София (Снимки)

Започва разширяването на надлеза на Бакърена фабрика в София. Преди минути столичният кмет Васил Терзиев, заместник-кметовете Иван Василев и Никола Лютов и районният кмет на "Връбница" Румен

>