Русия: Държавите от БРИКС споделят идеята за обща платежна система

14.11.2019 14:44
Снимка: ceoworld.biz

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, групата от водещи нововъзникващи икономики, известни като БРИКС (BRICS), подкрепят идеята за разработване на обща платежна система, заяви в четвъртък висш руски служител, цитиран от Ройтерс и БНР.

Русия и нейните партньори в БРИКС търсят начини да намалят зависимостта си от щатския долар и се застъпват за използването на техните национални валути при взаимната търговия.

Кирил Дмитриев, ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), заяви, че "увеличаващите се непазарни рискове за глобалната платежна инфраструктура" стоят зад плана за интегриране на националните платежни системи на групата БРИКС.

"Една ефективна система за разплащане на БРИКС може да насърчи плащанията в национални валути и да осигури устойчиви плащания и инвестиции сред нашите страни, които съставляват над 20% от световния приток на преки чуждестранни инвестиции", заяви пред репортери Дмитриев, който е и член на Бизнес съвета на БРИКС.

Той не предостави подробности за предвидената платежна система, но Русия започна да разработва национална платежна система като алтернатива на базираната в Белгия международната система за банкови преводи SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това стана факт през 2014-а година, след като на Москва бяха наложени западни санкции във връзка с анексирането на Крим и ролята й в украинската криза.

Кирил Дмитриев заяви, че петте държави от БРИКС също така са обсъдили създаването на обща криптовалута за взаимни плащания, с което допълнително да бъде намален дела на плащанията в американски долари. Дмитриев обаче не посочи, дали Русия подкрепя идеята за общата криптовалута в рамите на БРИКС. Преди това редица руски служители се изказаха срещу всякакви криптовалути, предупреждавайки, че те могат да бъдат използвани при пране на пари или финансиране на тероризма.

Дмитриев посочи, че делът на долара в руските външнотърговски плащания е спаднал през последните няколко години до 50% от 92%, докато делът на разплащанията в рубли е нараснал до 14% от 3%.

Бизнес съветът на БРИКС също така е подкрепил руската инициатива за създаване на координационни центрове за взаимни инвестиции в рамките на организацията, добави той.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил даде старт на благотворителната кампания "Деца рисуват за деца"

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил даде старт на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца", организирана от Културно-просветния отдел при Св

Голям пожар избухна в центъра на София

Голям пожар избухна в центъра на София, видя репортер на БТА. Гори сграда в близост до бул. „Христо Ботев“ и ъгъла с ул. „Св. св. Кирил и Методий“. На място са изпратени пожарни автомобили и линейки

Чувал спасил от студа захвърленото бебе в Айтос, намерил го чичото на Гринго на Софи Маринова (Обзор)

Ако 27-годишната майка на още три деца не размисли и не го прибере от бургаската болница, момченцето ще бъде настанено в приемно семейство Бебето, което беше изхвърлено на улицата в Айтос

“Слава богу, че сме тук” – България прибра 169 души от Бейрут (Обзор)

Търсят начин да върнат и двамата български моряци от Йемен “Беше много зле около нас. Слава богу, че сме тук.” Това са първите думи на д-р Мохамед Фархад

Има ли “брутална” схема за източване на 937 000 лв. от разградския театър, или обвиненият за помагач на Манукян само писал софтуер? (Обзор)

Прокурор: диригентът обяснил, че служител в Министерството на културата го насочил към Писков Обвинението е за фиктивни назначения на 41 души, сред тях и безработни В Смолян има само производство за

>