Ройтерс за изслушванията за Тръмп: Важни, но скучни

14.11.2019 14:06 Джеф Мейсън и Патриша Зенгерле от Ройтерс

Конгресмените от Демократическата партия си опитаха вчера късмета в телевизионно риалити шоу, но без категоричен резултат. Те представяха аргументи, с които да убедят американската общественост, че трябва да бъде подложен на импийчмънт на бивша звезда в този жанр - Доналд Тръмп.

За разлика от най-добрите телевизионни риалити формати - да не говорим за самото президентско управление на Тръмп - нямаше кой знае какви фойерверки или взривоопасни моменти.

За демократите е необходимо тези изслушвания да отекнат сред широката общественост в САЩ, за да получат подкрепа за процес, която може да доведе до импийчмънт и отстраняване от властта на върховния главнокомандващ, който е от Републиканската партия.

Вчера часове наред американските телевизии предаваха на живо показанията и задаването на въпроси, но всичко мина по-скоро спокойно и само в отделни моменти имаше повишаване на тона или някакви резки изказвания.

Според президентския син Ерик Тръмп всичко е било доста скучно.

"Това е ужасно отегчително...", написа той в Туитър вчера към обяд. Публикациите му в социалната мрежа след това бяха споделени от хиляди хора, но тази реакция беше подложена на критики от опонентите на баща му, включително от демократите, които ръководиха вчерашните изслушвания.

"И в отегчителното понякога може да се намери нещо значимо. Тук става дума за нещо, което е от изключителна важност", заяви Дийн Филипс, конгресмен демократ от колебаещ се избирателен район в Минесота. "Разбира се, не бих използвал за изслушванията думата "вълнуващи". Но всички ние трябва да ги следим внимателно", добави той.

Демократите се надяват, че изслушванията ще покажат - по подходящ за телевизията начин - порочните практики, с които според тях си служи Тръмп, и по-специално това, че е спрял финансовата помощ за Украйна, докато в същото време е упражнявал натиск върху президента й да разследва ролята на Хънтър Байдън, сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който е бил в управителния съвет на украинска енергийна компания.

Джо Байдън е водещ кандидат за президентската номинация на Демократическата партия за изборите през 2020 г.

Вчера конгресмени и юристи разпитваха Джордж Кент, заместник-държавния секретар за Европа и Евразия, и посланик Бил Тейлър, шарже д'афер в американското посолство в Украйна. И двамата директно свързаха президента с кампания за оказване на натиск върху Украйна да проведе разследвания, които биха го облагодетелствали политически.

Републиканците като цяло се въздържаха да прекъсват заседанието, което конгресмен Адам Шиф - демократът, ръководещ изслушванията - призна, като благодари на присъстващите, че са показали сериозно и цивилизовано отношение.

"Не сме тук, за да забавляваме, тук сме, за да стигнем до истината, за да можем да потърсим отговорност на всички замесени, на всички, чак до президента, включително и на самия него", каза конгресмен Вал Демингс, демократ от Флорида.

Тейлър и Кент открито и ясно изразиха безпокойството си от действията на Тръмп по отношение на Украйна. Изслушванията продължават утре.

Тръмп и хората от най-близкото му обкръжение е малко вероятно да дадат показания. Това може да лиши демократите от това, към което се стремят - от момент, който да прикове вниманието на американското общество, което вече е уморено от дългото разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите през 2016 г.

"Надявам се, че ще се стигне до онзи завладяващ момент, който ще обърне американския народ още по-категорично срещу президента, не съм сигурен дали това ще се случи", каза стратегът на демократите Джим Манли.

Републиканците изглежда са имали нареждане от ръководството си да не предприемат рискове, каза той.

"Но тъй като изслушванията минаха добре за демократите, не очаквам и занапред да е така", добави Манли.

(От БТА)

Други от От страната и света

Оставиха в ареста мъжа, обвинен за убийството на брат си в Безводица

Окръжният съд в Добрич взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо обвиняем по досъдебно производство за убийство. Задържаният Д. Б. е привлечен в качеството на обвиняем за това

Възрастен мъж загина при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотно живеещ 62-годишен мъж от град Вълчедръм, област Монтана, е загинал при пожар дома си, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 20 октомври в 23:58 часа в Районно управление в Лом

Евтим Милошев: Можем да затвърдим позициите си на иновативна и сигурна дестинация

"Домакинството на тази среща е изключителна чест за България и знак за доверието, което европейската туристическа общност има към нас. Ние ще използваме тази възможност

Даниел Стефанов: При под 8% праг за НС ясен победител трудно ще формира кабинет

Това са седми парламентарни избори - имахме европейски избори, местни избори, политическите партии нямат нито силите, нито финансовите ресурси, а и желанието на голяма част от хората в партиите да

Индексите на Уолстрийт тръгнаха надолу

Основните индекси на Уолстрийт се понижиха в ранната търговия след ръста им през предходната седмица, пише Ройтерс, цитирана от БТА. Това се случва на фона на очаквани нови финансови резултати на

>