Операцията на Турция в Сирия разкрива пропуквания сред политическите противници на Ердоган

14.11.2019 11:40 Али Кючюкгьочмен, Туван Гюмрюкчу и Орхан Джошкун, Ройтерс

Турското военно нахлуване в Сирия даде на президента Реджеп Тайип Ердоган тласък в социологическите проучвания и открои потенциални пропуквания в неформална политическа коалиция, която спечели изненадващи победи над неговата управляваща партия на местните избори тази година.

Операцията в Североизточна Сирия дойде след месеци на застой в рейтингите на одобрение за Ердоган, който изглеждаше уязвим, след като неговата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ загуби контрол върху двата най-големи града на Турция за първи път, откакто дойде на власт през 2003 г. Депутати от опозицията казаха за Ройтерс, че подозират, че решението на Анкара да предприеме трансгранични атаки срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/ е било взето в голяма степен, за да се съживят политическите шансове на Ердоган в страната. Правителството отрича подобен мотив. Популярността на Ердоган бе подложена на натиск, след като валутната криза от миналата година причини рецесия, която доведе до скок на безработицата, а също и в резултат на критики от бивши изтъкнати членове на ПСР, които се очаква в скоро време да създадат нови партии.

Но около три четвърти от турците подкрепят военната операция в Сирия, която започна на 9 октомври, показват проучванията, въпреки международното осъждане на операцията, включително от съюзниците на Анкара в НАТО. Рейтингът на одобрение на самия Ердоган се увеличи миналия месец до 48 процента, показва социологическо проучване на Метропол, като това е най-високото му ниво след периода малко преди пика на валутната криза миналата година. Рейтингът на неодобрение за него бе най-нисък след опита за преврат през 2016 г.

Анкара казва, че СЗН са терористична групировка, свързана с кюрдските бунтовници в страната.

Тя сключи споразумения с Москва и Вашингтон, за да изтласка от граничния район бойците от СЗН, които в продължение на години бяха съюзници на САЩ в борбата им срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Напрежение в средите на опозицията

Нахлуването постави основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ в затруднено положение: условната й подкрепа за операцията й създаде противоречия с прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/, която й помогна да спечели кметските постове в Истанбул и Анкара. Лявата ДПН, подкрепена основно от кюрдите, които съставляват около 18 процента от населението, е единствената голяма партия, която се противопоставя на операцията.

По-рано тази година ДПН предостави подкрепа отвън на коалиция на светската НРП и националистическата "Добра партия", която се противопоставя на това, което те виждат като авторитаризъм на Ердоган, и му поднесе остри загуби на местните избори през март и юни. Разкол между тези партии би бил изгоден за Ердоган, въпреки че един депутат от НРП каза, че очаква тяхното сътрудничество да продължи.

Ясно е, че целта на Ердоган е да унищожи този алианс на демокрацията, който НРП формира, и да отслаби отношенията, които формира с кюрдските гласоподаватели, каза Сезгин Танръкулу, който се противопоставя на операцията в Сирия.

Това създаде разочарование, но според мен това не е непоправимо. Предстоящият период ще бъде период, в който отношенията на доверие ще бъдат изграждани отново, добави Танръкулу.

Заместник-председателят на парламентарната група на "Добра партия" Лютфю Тюрккан, който коментира подобрената репутация на Ердоган, каза, че социологическите агенции бъркат подкрепата за армията с подкрепа за президента.

Войниците постигнаха целите си, но политиците и дипломатите все още трябва да постигнат нещо в Сирия, каза той.

Тюрккан също така отхвърли критиките на Демократичната партия на народите (ДПН) заради нахлуването в Сирия.

Реториката на ДПН по този въпрос няма никакво значение за нас, тъй като отстраняването на терористите от границите на Турция е въпрос на национално оцеляване, каза той.

Отчуждаване на кюрдите

НРП и "Добра партия" имат съответно 139 и 39 места в 600-членния турски парламент. И двете партии подкрепиха мандата за удължаването на правомощията на армията за военни операции в Сирия и Ирак, докато прокюрдската ДПН с 62 места му се противопостави като нарушение на международното право.

Опозицията не може да си позволи да се разцепи, ако се надява да отправи предизвикателство към Ердоган на национално ниво, при положение, че приблизително половината турци силно го подкрепят години наред.

Източник, близък до Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, каза, че ще бъде изключително важно кой на чия страна застава на следващите избори, като добави, че "има затопляне" между "Добра партия" и ПСР.

Председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер преди е отхвърляла твърденията, че двете партии стават по-близки.

Нахлуването (в Сирия) задълбочи усещането за отчуждение сред кюрдите в Турция, особено след като Анкара арестува десетки души и отстрани 20 кметове от ДПН в югоизточната част на Турция, включително четирима в сряда.

Откроявайки дилемата на НРП, проучване, разпространено сред членовете й и видяно от Ройтерс, показва, че около 46 процента от гласоподавателите й или са против операцията в Сирия, или нямат мнение по въпроса. НРП подкрепи мисията, въпреки че партията да има различия с ПСР в политиката, включително с призива си за диалог с Дамаск.

Тази подкрепа от НРП бе спасителен пояс за ПСР. Те искаха това и го получиха, каза народната представителка от ДПН Мерал Данъш Бешташ, като добави, че Анкара се страхува, че кюрдите в Турция ще поискат регионална автономия, ако получат такава в Сирия.

Тя каза, че нейната партия сега ще трябва да решава за бъдещото сътрудничество с други партии.

Турската армия извърши две други операции в Северна Сирия през последните три години. Скоро след всяка операция турците бяха изпращани да гласуват - на референдум през 2017 г. и на общи избори през 2018 г.

Този пример показва, че това е била основната мотивация за мисията, каза Юнал Чевикьоз, заместник-председател на НРП.

Други от От страната и света

Трима пострадаха, след като автомобил се заби в мантинела край Сливница

Лек автомобил катастрофира в мантинелата на главен път 1-8 в района на Сливница. Инцидентът е станал на 19 октомври, малко след 18:00 ч., на 29-и км. Пострадали са трима пътници

Каре за изнудване и заплахи, действало в столицата, остава под стража

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража четирима мъже за изнудване и заплахи. С.В. е привлечен към наказателна отговорност за това

Издирват шофьор с БМВ, предизвикал катастрофа край Сливен и избягал

Полицията в Сливен издирва участник в катастрофа, който е напуснал местопроизшествието. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция" гл. инспектор Илиян Николов

МВР: Не издирваме Грета Тунберг

Не издирваме Грета Тунберг. Това отговориха от МВР след запитване на "24 часа". Вчера икономистът Хари Аначкин си пусна снимка с нея в София, а жена твърдеше, че полицията я търси

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в Добрич

Кола блъсна жена на пешеходна пътека, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 20 октомври, около 19:20 часа е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие на кръстовището

>