Шампионът на Световното за хора с увреждания бягал със сериозна кашлица

14.11.2019 10:56
Християн Стоянов Кадър: Нова телевизия

Българин стана световен шампион за хора с увреждания на дистанцията от 1500 метра. Християн Стоянов закова хронометъра на 3:50:87, с което изпревари знаменитости в леката атлетика, сред които и олимпийския шампион от Игрите в Рио.

"Всичките ми конкуренти бяха добри - световен шампион от предишното първенство, олимпийски шампион от преди 3 години в Рио, европейски шампион, който ме победи 2016-та. Всеки един от тях ме беше побеждавал до момента, но аз него не. Имах им страха и не очаквах да бъда първи", коментира Стоянов пред Нова телевизия.

Победата не идва лесно. Освен голямата конкуренция, и сериозна кашлица преследва атлета през цялото състезание. Въпреки това, той влиза на финала с личен рекорд. Там идва най-голямото предизвикателство.

"Един от най-тежките моменти беше в средата на дистанцията, където навлезе умората. Започнах да имам малки колебания дали ще издържа на скоростта на останалите бегачи, за да мога да вляза във финалната обиколка на добра позиция и да атакувам", каза още Християн.

През по-голямата част от състезанието, той не е първи. Tакава била тактиката, предложена от треньора му.

Както често се случва, плановете се променят в последния момент и Християн атакува първото място още в началото на последната обиколка.

Какво е да си параатлет в България?

"Изведнъж усетих, че темпото леко спада и че другите състезатели също не са в много добро състояние", казва Християн.

За него физическият проблем не е пречка, дори напротив. Винаги е преследвал целта си и никога не е приемал ролята на жертва.

"Имам абсолютно пълното усещане, че физическият ми проблем го няма. Свикнал съм с него, дори мога да кажа, че тази дясна ръка понякога ми е по-полезна от другата", каза състезателят.

Негова опора в живота е приятелката му Елена. Освен в живота, тя му помага и в тренировките.

Сега мечтата на Християн е да спечели медал и от Олимпийски игри, в които да се състезава наравно с хората без физически проблем.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил: Църквата е лечебница, където лекуваме нашите душевни болести

Господът е основал Църквата, за да продължи неговото дело за просветата, освещаването и спасението на света. Светите отци сравняват Църквата с лечебница

Революционната гвардия на Иран: Изстреляхме ракети срещу Израел, ще реагираме при отговор

Иранският елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция заяви днес, че е изстрелял десетки ракети към Израел и предупреди, че ако Израел отговори

Младите българи най-тревожни да не останат без пари, 37% признават зависимост от алкохол (Обзор)

Връстниците им в ЕС нямат подобна финансова невроза За 7% тревата е лек наркотик Младите българи са изключително тревожни за финансовото си бъдеще. Дори сред тези с месечен доход над 2000 лв

Иран атакува Израел с масирани ракетни удари (Обновена)

Едва 10 минути след първия взрив от бомби над града, втора вълна от ракети премина над града, очевидно от друга посока, като ярките проблясъци на прехващанията осветиха небето

Красимира Стоянова: С втория полет от Ливан се прибраха 80 българи, продължаваме да следим ситуацията

С втория полет, който осъществи днес правителственият самолет с екипаж от Държавния авиационен оператор, са се прибрали 80 наши сънародници от Ливан. Това съобщи служебният министър на транспорта и

>