Русия: Украйна иска да заобиколи споразуменията, без да знае същинското си положение

14.11.2019 09:01
Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс

Киев се замисли как да заобиколи Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас.

Украинският президент очаква от "нормандската четворка" ново споразумение, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Властите в Украйна заявиха, че са направили всичко необходимо за среща на върха в "нормандски формат", която да обсъди по-нататъшни стъпки за спиране на конфликта. Според Киев лидерите на Русия, на Германия и на Франция трябва заедно с украинския президент Володимир Зеленски да започнат преговори за отказ от Минските споразумения и приемане на нов документ.

Дори екипът на Зеленски не вярва този сценарий да бъде осъществен в най-близко време, но президентският офис изобщо не предвижда едностранно оттегляне от споразуменията, уточнява вестникът.

По думите на украинския външен министър Вадим Пристайко, цитиран в материала, повечето хора в страната смятат, че Зеленски може да се споразумее с руския лидер Владимир Путин за спиране на бойните действия в размирен Донбас, подкрепян според Киев от Москва, и за съживяване на двустранното икономическо сътрудничество.

Сепаратисткият конфликт остава основен източник на тревоги за украинците, сочат данни от октомврийска анкета на групата "Рейтинг". Повечето участници - 71 на сто, признават, че страната има нужда най-вече от мир. А 36 процента от жителите на Украйна нареждат сред най-големите заплахи за страната "възможността от пълномащабна война с Русия", добавя "Комерсант".

Евентуалното изпращане на полиция и части от Националната гвардия на Украйна в зоните за раздалечаване на силите в Донбас на мястото на киевските войски ще обезсмисли изобщо този процес. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, пише "Росийская газета".

По-рано американският шарже д'афер в Киев Уилям Тейлър заяви, че украински полицаи и гвардейци ще могат свободно да влязат в зоната за раздалечаване на силите, щом военните се изтеглят, напомня московският официоз.

Представите на Киев за света радикално се разминават с реалното положение, твърди "Взгляд".

Според украинските лидери страната им е спечелила война с Русия, която лежи в развалини заради антируските санкции на Запада. Санкциите скоро ще довършат Русия, трябва само да се изчака малко. Някои са готови да чакат дълго време и дават за пример Франция, която изгуби Елзас през 1871 и го получи обратно едва през 1918 г .
Киев подразбира тук случая с Крим, напомня "Взгляд" анексията на полуострова от Русия през 2014 година. За мнозина управляващи в Украйна Донбас на практика вече не съществува. Някои политици открито се обявяват за замразяване на ситуацията и отказ от Донбас и нелоялното му население.

Ето и една от поредните надежди на президента Зеленски - той смята, че ще успее, пренаписвайки Минските споразумения, да впише там Крим, което никога няма да се случи, заявява онлайн изданието.

Приемайки закон, осигуряващ възможност да се продават селскостопанските земи на Украйна, президентската партия "Слуга на народа" извършва предателство спрямо същия този народ, цитират изявление на украински опозиционери "Комсомолская правда" и "Аргументи недели".

Управляващата партия се опита да започне вчера в украинския парламент гледането на пакет от закони, отварящи пазара на земя в страната. Въпросът може да предизвика поредна парламентарна криза. Западните кредитори на Киев от много години вече настояват за поземлена реформа, а днес в Украйна пристига нова мисия на МВФ с цел преговори за нов заем, пише "Независимая газета".

Всекидневникът описва вчерашни протести край сградата на Върховната рада, където "давали тон" националисти и други опозиционери, донесли на площада ковчег с труп на свиня. Те обяснили в социалните мрежи, че символичното "погребение" олицетворява бъдещето на украинското животновъдство, обречено да загине, ако се внедри "див пазар" на земя.

Мнозина украинци имат двойно гражданство, което отваря път за най-различни машинации, предупреди от парламентарната трибуна бившата премиерка Юлия Тимошенко. Тя припомни, че законопроектът предвижда продажба на земя на чужденци с привидно според нея ограничение - до 210 хектара на човек, добавя всекидневникът. "Онзи в света, който има повече пари, ще може да "има" Украйна!", алармирала Тимошенко.

Отказът от мораториума върху продажбите на земя в Украйна е проамериканска стъпка. И ако тя не се изпълнява или бъде забавяна, САЩ може също да замразят оръжейната си помощ за Киев или направо да я спрат, твърди московският политолог Андрей Крижановски пред "Свободная преса".

В Украйна расте броят на недоволните от действията на президента Зеленски. По данни от последното проучване на Центъра "Разумков" държавният глава има доверието на 68 процента от анкетираните срещу близо 80 на сто през септември, отбелязва "Известия".
Участниците изразяват предимно недоверие, а не доверие, на повечето хора от екипа на Зеленски. Все по-малко украинци виждат разлика между старата и новата власт. Делът на мненията, че екипът на Зеленски е по-добър от този на предишния президент Петро Порошенко, е намалял за месец от 48 на 43 процента.

Според експерти на "Известия", ако рейтингът на Зеленски продължи да пада, опонентите на президента може да направят опит да го свалят от власт.

Ключово значение в случая има поведението на самия Зеленски, смята киевският аналитик Михайло Погребински.

Дори с високия си днешен рейтинг той се държи така, сякаш е събрал към 30 на сто от гласовете. Незнайно защо гледа да придума националистите, търпи саботажа на свои собствени подчинени. Той няма усещането, че е силен, не се чувства лидер, стопанин. Затова нещата едва ли ще се променят, ако рейтингът му продължи да пада. Ако пък Зеленски започне да се държи по-уверено, дори 40-процентна подкрепа в Украйна може да му стигне за много неща", коментира експертът.

Други от От страната и света

Коледният базар в Русе ще радва своите посетители с нови визия

Традиционният коледен базар на Община Русе тази година ще бъде с нова визия. От 30 ноември до 8 януари на пл. „Свобода" ще бъдат разположени нови 22 дървени павилиона, закупени от Община Русе

Кристалина Георгиева: МВФ ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни

Международният валутен фонд ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни. Това каза за БНТ управляващият изпълнителен директор на МВФ Кристалина Георгиева

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

>