Тръмп за изслушванията срещу него: Не гледах и минута, това е фалшификация

14.11.2019 08:38
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не е гледал и една минута от първите публични изслушвания по разследването за импийчмънт срещу него, предаде Асошиейтед прес.

"Чувам, че е шега. Не гледах и една минута", каза Тръмп на съвместната си пресконференция в Белия дом с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът на САЩ увери, че е бил "прекалено зает" с държавни дела, защото (е бил на среща) с турския си колега.

"Това е фалшификация и тя не бива да бъде допусната", допълни той, визирайки разследването за импийчмънт, цитиран от БТА.

Тръмп се опита да покаже, че е "над нещата", но в същото време многократно изрази недоволство от разследването за импийчмънт срещу него. До късния следобед вчера той публикува или препостна над 30 оплаквания и не пропусна да нападне демократа Адам Шиф, председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, който е основен политически съперник на президента в Конгреса, отбелязва АП.

Тръмп отхвърли твърденията на американския шарже д'афер в Украйна Уилям Тейлър, че е попитал постоянния представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд за разследвания в Украйна.

През първия ден от публичните изслушвания по разследването за импийчмънт срещу президента вчера Тейлър каза, че един от неговите подчинен е чул държавният глава да разговаря по телефона със Сандланд на 26 юли. Тръмп попитал за "разследванията".

Ден по-рано президентът на САЩ провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Тръмп отрече да е разговарял със Сандланд за разследване срещу Джо Байдън, потенциалния си съперник от демократите на президентските избори в Съединените щати догодина. "Не знам нищо за това. За първи път чувам за това", каза той.

Разследването за импийчмънт започна, след като разобличител, чиято самоличност е пазена в тайна, се оплакал от телефонния разговор между американския президент и украинския му колега на 25 юли. Според него Тръмп е оказал натиск върху Зеленски Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на Джо Байдън.

За разобличителя се знае, че е служител на ЦРУ, зачислен в Белия дом.

Тръмп отново каза, че иска да знае кой е въпросният човек. Жалбата на разобличителя е "много различна" от фактите около телефонния ми разговор със Зеленски, отбеляза той.

Президентът на САЩ обяви, че може да публикува днес стенограмата на първия си телефонен разговор със своя украинския колега, проведен през април.

Други от От страната и света

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

Кметът на Русе и Българската федерация по волейбол обсъдиха нови проекти и сътрудничество

Кметът на община Русе Пенчо Милков проведе днес работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и заместник-председателя Давид Давидов

Меглена Плугчиева: Трябва редовно правителство - във всички сектори има разпад

Важно да е видим какво ще се получи след изборите и те (полиците - б.р.) са длъжни да формират има редовно правителство, защото държавата във всички сектори има разпад. Примерите са много

>