"Г-н Спрете Брекзит" ще се бори за депутатско място в британския парламент

14.11.2019 08:18
Стив Брей Снимка: Ройтерс

След като от две години неуморно изразяваше несъгласието си с Брекзит пред британския парламент, Стив Брей - любимец на еврофилите и известен с прозвището "Г-н Спрете Брекзит" - сега иска да влезе в него. Партия "Либерални демократи" съобщи, че той ще се яви като неин кандидат на парламентарните избори на 12 декември, предаде Франс прес.

Брей ще представлява партията, която настоява за анулиране на Брекзита, в избирателен район Сайнон Вали, Южен Уелс, обяви снощи водачката на формацията Джо Суинсън.

"Той е пламенен активист. Известен е сред привържениците на оставането в Европейския съюз и съм сигурна, че ще допринесе с енергията си за кампанията", каза тя, цитирана от БТА.

Петдесет и девет годишният уелсец настоява за отказ от Брекзит от септември 2017 г., стоейки пред парламента обичайно по седем часа на ден в дъжд, вятър и пек, понякога въоръжен с внушителен мегафон.
С неизменната си синя шапка със златни звезди, като европейското знаме, той раздаваше агитационни листовки и знаменца с надежда да убеди депутатите да спрат процеса по напускане на ЕС.

Брей обясни, че е обърнал шапката си с жълтия й хастар навън (жълтото е цветът на британските либералдемократи), след като чисто и просто бил убеден от желанието на Джо Суинсън да попречи на Брекзит, докато лейбъристката опозиция иска да свика референдум за ново споразумение.

"Никак не ми се ще да казвам това, но нов референдум само ще задълбочи разделението", казва Брей.

Уелсецът, гласувал преди за лейбъристите, а веднъж и за консерваторите, както довери, казва, че съзнава колко трудно ще е да спечели в избирателен район Сайнон Вали, излъчил за депутат представителка на лейбъристите и гласувал през 2016 г. в мнозинство за напускане на ЕС.

Британският премиер консерватор Борис Джонсън разчита с изборите на 12 декември да си осигури достатъчно мнозинство за изваждането на Великобритания от Евросъюза, но този залог остава доста несигурен.

Други от От страната и света

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

Кметът на Русе и Българската федерация по волейбол обсъдиха нови проекти и сътрудничество

Кметът на община Русе Пенчо Милков проведе днес работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и заместник-председателя Давид Давидов

Меглена Плугчиева: Трябва редовно правителство - във всички сектори има разпад

Важно да е видим какво ще се получи след изборите и те (полиците - б.р.) са длъжни да формират има редовно правителство, защото държавата във всички сектори има разпад. Примерите са много

>