Гостуват ни магазини „Лечител " с полезна информация за: Витамин В5 – при дефицит се провокират много проблеми

01.12.2018 12:58

Витамин В5, или пантотенова киселина, е едно от най-добрите средства за поддържане на стройно тяло и бодър дух. Той стимулира дейността на сърцето и повишава концентрацията на внимание. Освен това предотвратява преждевременното стареене и образуването на бръчки.

Названието на този витамин произлиза от гръцката дума „pantos“, която означава „навсякъде”. Сред специалистите по обмяна на веществата все още е широко разпространено мнението, че проблеми с дефицита на пантотенова киселина въобще не съществуват.

В действителност нещата изглеждат различно. Работата е там, че структурата на обмяната на веществата се е променила силно за последните десетилетия, когато в нашите кухни все по-често се появяват готови ястия, консерви, пици, бял хляб, макарони, захар, сладкиши и сладки напитки.

В тези продукти съдържанието на пантотенова киселина се е съкратило наполовина (например във всички изделия от пшенично брашно). Освен това повсеместно се усеща недостиг на вещества, взаимодействащи с пантотеновата киселина. Така възниква постоянен дефицит на този ценен витамин.

Преди всичко, този недостиг се отразява на старите хора. Те често не са в състояние да си купят пресни продукти и се хранят с това, което се съхранява в хладилниците и фризерите: зеленчуци и плодове в консервни кутии или в пластмасови опаковки, готови консервирани или замразени ястия, кренвирши, сладкарски изделия и т.н. Ето защо

една трета от старите хора страдат

от твърде ниско съдържание на пантотенова киселина в кръвта. 

Ако сутрин, ставайки от леглото, вие трудно можете да сгънете ръката или крака, това може да означава, че изпитвате недостиг на пантотенова киселина. По време на клинични изследвания постоянно се изяснява, че при болните от артрит е твърде ниско съдържанието на въпросната киселина в кръвта. могат да намалят болките в продължение на една-две седмици. Но ако после отново се премине към обичайното меню, болестта постепенно се възобновява.

Първите признаци за недостиг

на пантотенова киселина включват: болки в ставите; косопад; ; цепвания в ъгълчетата на устата; отслабване на зрението и паметта; раздразнителност; запек.

Особено богати на пантотенова киселина са черният дроб, бъбреците, яйченият жълтък. В най-концентриран вид тя се съдържа в бирената мая и пчелното млечице.

Противовъзпалителното действие на пантотеновата киселина се обяснява с нейните обменни функции в кората на надбъбречните жлези, където този витамин участва в производството на кортикоиди. Те помагат на човека да преодолее стресовите ситуации и едновременно се борят с възпалителните процеси в целия организъм. Тъй като кората на надбъбречните жлези е изключително работоспособна, тя може да изработва хормони шест часа в денонощието, а през останалото време почива, на нея й са нужни големи запаси от пантотенова киселина, за да се бори успешно със стреса и възпаленията.

Последствията от дефицита на пантотенова киселина в никакъв случай не бива да се подценяват. Хората, които от сутрин до вечер са подложени на силен стрес, изразходват резервите от пантотенова киселина в кората на надбъбречните жлези и поради това бързо губят . Тези, които се занимават с тежък физически труд или спорт също намаляват запасите от пантотенова киселина в надбъбречните жлези. Това е причината, поради която висококласните спортисти след тежки, изморителни състезания често се оказват близо до нервен срив и не са в състояние да се справят със стреса.

Витамин В5 „задейства” процеса на липолиза – освобождаване на мазнините от адипоцитите (мастните клетки). Пантотеновата киселина оказва съществена помощ в . Така се изработва допълнителна енергия, необходима за защита от стреса.

Пантотеновата киселина играе ролята на пусков механизъм и в синтеза на тъканите, особено кожата и лигавиците. По този начин тя защитава лигавиците от инфекции. Дори растежът на косата и нейната пигментация не минават без участието на пантотеновата киселина. Този витамин предотвратява също преждевременната поява на бръчки.

А колко пантотенова киселина ни е нужна?

Децата, подрастващите и възрастните имат нужда в денонощието от 5 до 10 мг витамин В5, а бременните и кърмещи жени – до 15 мг. За да се осигури на новороденото достатъчно пантотенова киселина в периода на образуване на мозъка и тъканите, майчината кърма съдържа много висока концентрация на този витамин - до 5 мг на литър. Освен това, хората, които се подлагат на въздействието на стрес или са ангажирани с физически труд, имат нужда от повече пантотенова киселина, отколкото хората със спокоен, отмерен начин на живот.

Високата температура при готвене разрушава витамин В5. Киселините (например оцетът в туршията, горчицата) разлагат молекулата на витамина, особено ако храната дълго време се намира в съприкосновение с оцет. Но вредни за този витамин са и алкалните вещества като готварската сода.

.

Повече за продуктите, предлагани в , както и на телефон 0885 922 821.

Други от От страната и света

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

>