Военните на Боливия признаха Янине Анес за временен президент

13.11.2019 13:03
Янине Анес. Снимка РОЙТЕРС

Командването на въоръжените сили на Боливия призна втория заместник-председател на Сената Янине Анес за временен държавен глава и се обяви в нейна подкрепа. Това става ясно от изявление на главнокомандващия генерал Уилямс Калиман, поместено днес във в. "Пахина сиете", предаде ТАСС.

"Предвид всички обстоятелства и както повеляват законодателните норми, ние сме на ваше разположение", заявява армейското командване.

В понеделник Анес обяви, че поема функциите на президент, и обеща възможно най-скоро да бъдат произведени нови президентски избори. Това се случи, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико.

Така дясната сенаторка става втората жена, оглавила Боливия, откакто Лидия Гейлер, управлявала през 1978-1980 г., бе свалена с военен преврат, отбелязва Франс прес.

Почти неизвестната 52-годишна адвокатка, критикувала Моралес, се закле във вторник с ръка на Библията и увери, че избори ще има преди 22 януари 2020 г., уточнява агенцията.

Наметната с боливийския трибагреник, тя получи поздравления от други парламентаристи, снима се с тях и веднага бе подкрепена от основната фигура в народните протести - Луис Фернандо Камачо.

Родена в град Тринидад през 1967 г., Анес е разведена и майка на две деца. Притежава богат политически и парламентарен опит. Юрист по образование, тя е заседавала от 2006 до 2008 г. в учредителното събрание, разработило сегашната конституция на Боливия.

Встъпването й в длъжност като временен президент бе посрещнато с радост в родния й Тринидад, в Ла Пас и други боливийски градове. В слово, произнесено от балкона на правителствения дворец Кемадо, тя увери, че вотът на боливийците "никога вече" няма да стане жертва на предателство, и поиска минута мълчание за седмината загинали по време на протестите срещу предишното управление.

Други от От страната и света

Спасиха млад египетски лешояд край Мадарския конник

Акция за спасяване на млад египетски лешояд край Мадарския конник приключи успешно, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). До екип на организацията е подаден сигнал за лешояд

Жена е с тежки изгаряния след избухване на печка в Своге

Жена е в тежко състояние, след като избухна печка на твърдо гориво, съобщиха от полицията. На 30 септември в Районно управление-Своге е подаден сигнал за приетата в столична болница жена

Ева Майдел стана зам.-председател на Делегацията на ЕП за връзки със САЩ

Ева Майдел, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ, бе избрана за заместник-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки със Съединените щати

"Тренд": 37% от младежите са имали или имат зависимост от алкохол, 45% се плашат от финансови проблеми

Приблизително половината от българските младежи (45%) се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а 23% от неуспехи в кариерата. Това показва изследване на тема „Младите хора в България – ментални

С амулети и мачете камерунски фермери пазят реколтата си от какао

Повишаването на цените на какаото, предизвикано от спада на световното производство, доведе до увеличаване на кражбите от фермите в Камерун, което принуди фермерите да прибегнат до въоръжени с мачете

>